Image
Top
Navigation
Październik 17, 2013

Makaron z brokułami i orzechami włoskimi

farfalle_z_sosem_brokulowym(fot. Piotr Bolko/good-food.tv)

Dzisiaj mam dla Was przepyszne danie wegetariańskie. Połączenie kremowego sosu na bazie brokułów i ricotty z orzechami włoskimi i „makaronowymi” wstążeczkami ! Mam nadzieję, że to danie zadowoli nawet także wielbicieli mięsnych potraw.

PRZEPIS NA 2 PORCJE

Składniki:

  • 150 g makaronu farfalle
  • 200 g brokuł (wyłącznie różyczki)
  • 75 g sera ricotty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Brokuły gotujemy w wodzie ok. 10 – 12 minut aż lekko zmiękną. Kilka różyczek odkładamy do dekoracji, natomiast pozostałe przekładamy do miski.

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, wrzucamy makaron i gotujemy go w dużej ilości wody aż będzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente).

Do miski z brokułami dodajemy oliwę z oliwek, ricottę, bazylię, sól oraz pieprz do smaku. Całość miksujemy na gładką masę. Powstałą masę rozprowadzamy wodą, w której gotuje się makaron (ok. 50 ml). Na patelnię przelewamy powstały sos, gdy makaron będzie już al dente przekładamy go bezpośrednio do sosu i razem podgrzewamy. Na końcu dodajemy odłożone różyczki, pietruszkę i całość delikatnie mieszamy. Porcje makaronu nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem oraz orzechami włoskimi.

To wszystko – prosto, smacznie i ekspresowo.

Dzisiaj mówię: Bon Appetit !

Komentarze

  1. A jakiego sera mogę użyć zamiast ricotty…
    moze być mascarpone lub kozi?

    • Beata Śniechowska

      Betiszka, kozi ser będzie równie pyszny!

  2. Uwielbiam połączenie makaronu, brokułów i ricotty. Smak jest tak przyjemny i delikatny, że jedzenie tej potrawy to czysta przyjemność. :) Podoba mi się tu dodatek orzechów włoskich, a polecam spróbować jeszcze zrobić wersję z migdałami – również jest przepyszna!
    Pozdrawiam.

    • Beata Śniechowska

      Migdały … super pomysł! Następnym razem wypróbuję z lekko podprażonymi migdałami :). Dziękuję za pomysł.

  3. Wczoraj rodzinka skonsumowała makaron na obiad – zachwyt totalny! :)
    Prosto, szybko i zdrowo, a efekt powalający. Sos jest niesłychanie delikatny w smaku, a dodatek orzechów i parmezanu tylko tę delikatność podkreśla. Mistrzostwo świata. :)

    Szalenie podoba mi się, że nie przesadzasz z kombinowaniem. Jak widać nie trzeba wyszukanych składników i całego dnia w kuchni, by uzyskać oszałamiające wyniki – tak trzymaj, bo to bardzo dobry kierunek. :)

    A my bardzo prosimy o więcej takich ekspresowych dań. :)

    • Beata Śniechowska

      :) Bardzo się cieszę, że razem z ukochanymi mogłaś delektować się tym prostym i dość szybkim w przygotowaniu daniem! Pozdrawiam cieplutko :*

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress