(fot. Piotr Bolko/good-food.tv)
Dzisiaj mam dla Was przepyszne danie wegetariańskie. Połączenie kremowego sosu na bazie brokułów i ricotty z orzechami włoskimi i „makaronowymi” wstążeczkami ! Mam nadzieję, że to danie zadowoli nawet także wielbicieli mięsnych potraw.
PRZEPIS NA 2 PORCJE
Składniki:
Brokuły gotujemy w wodzie ok. 10 – 12 minut aż lekko zmiękną. Kilka różyczek odkładamy do dekoracji, natomiast pozostałe przekładamy do miski.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, wrzucamy makaron i gotujemy go w dużej ilości wody aż będzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente).
Do miski z brokułami dodajemy oliwę z oliwek, ricottę, bazylię, sól oraz pieprz do smaku. Całość miksujemy na gładką masę. Powstałą masę rozprowadzamy wodą, w której gotuje się makaron (ok. 50 ml). Na patelnię przelewamy powstały sos, gdy makaron będzie już al dente przekładamy go bezpośrednio do sosu i razem podgrzewamy. Na końcu dodajemy odłożone różyczki, pietruszkę i całość delikatnie mieszamy. Porcje makaronu nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem oraz orzechami włoskimi.
To wszystko – prosto, smacznie i ekspresowo.
Dzisiaj mówię: Bon Appetit !
A jakiego sera mogę użyć zamiast ricotty…
moze być mascarpone lub kozi?
Betiszka, kozi ser będzie równie pyszny!
Uwielbiam połączenie makaronu, brokułów i ricotty. Smak jest tak przyjemny i delikatny, że jedzenie tej potrawy to czysta przyjemność. Podoba mi się tu dodatek orzechów włoskich, a polecam spróbować jeszcze zrobić wersję z migdałami – również jest przepyszna!
Pozdrawiam.
Migdały … super pomysł! Następnym razem wypróbuję z lekko podprażonymi migdałami :). Dziękuję za pomysł.
Wczoraj rodzinka skonsumowała makaron na obiad – zachwyt totalny!
Prosto, szybko i zdrowo, a efekt powalający. Sos jest niesłychanie delikatny w smaku, a dodatek orzechów i parmezanu tylko tę delikatność podkreśla. Mistrzostwo świata.
Szalenie podoba mi się, że nie przesadzasz z kombinowaniem. Jak widać nie trzeba wyszukanych składników i całego dnia w kuchni, by uzyskać oszałamiające wyniki – tak trzymaj, bo to bardzo dobry kierunek.
A my bardzo prosimy o więcej takich ekspresowych dań.
Bardzo się cieszę, że razem z ukochanymi mogłaś delektować się tym prostym i dość szybkim w przygotowaniu daniem! Pozdrawiam cieplutko :*
Kategorie
Komentarze