Image
Top
Navigation
Listopad 8, 2013

Łosoś na parze z musem z groszku i kaszy jaglanej z imbirową marchewką

DSCF4548 (2)(fot. Beata Śniechowska)

Łosoś z groszkiem i marchewką… to danie jest na pewno przez wielu z Was dobrze znane. Jednak gwarantuje, że takiej odsłony „nudnej” marchewki z groszkiem jeszcze nie znacie. Marchewka z imbirem i cytryną oraz groszek zmiksowany na mus z kaszą jaglaną i natką pietruszki. Spróbujcie już dziś tego najzdrowszego dania ever !

PRZEPIS NA 2 PORCJE

Łosoś w marynacie:

  • filet z łososia (ok. 500 g)
  • ½ cytryny pokrojonej na cienkie plasterki
  • 6-8 gałązek tymianku
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 

Groszek z marchewką:

  • 120 g kaszy jaglanej
  • ½ posiekanej natki pietruszki
  • 180 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 marchewki, obrane i dowolnie pokrojone (np. w kostkę, plastry itp.)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 szczypty mielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo mielony biały pieprz

Myjemy filet w zimnej wodzie, następnie dokładnie go osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i przekrajamy na 2 porcje po ok. 250 g. Każdy filet z łososia smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą morską, pieprzem, okładamy gałązkami tymianku i przykrywamy plasterkami cytryny. Tak przyprawionego łososia odstawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Kaszę jaglaną wsypujemy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 20-25 minut. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki klarowanego masła, dodajemy groszek, podlewamy wodą (ok. 150 ml) i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Pokrojoną marchewkę przekładamy do miski. Polewamy ją 2 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny oraz imbirem, odrobiną soli i dokładnie mieszamy.

Do urządzenie przeznaczonego do gotowania na parze (lub garnka ze specjalnym sitkiem) wlewamy wodę i czekamy aż zacznie wytwarzać się para. Wtedy układamy w nim filety z łososia i marchewkę i gotujemy ok. 12-15 minut.

Gdy kasza się ugotuje, to odcedzamy ją na sitku (wodę po ugotowanej kaszy zostawiamy)
i przesypujemy do dzbanka od miksera. Dodajemy tam również posiekaną natkę pietruszki oraz groszek (wraz ze zredukowanym płynem z patelni). Całość doprawiamy solą morską, białym pieprzem i miksujemy wszystko na jednolity mus (jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, to do musu dodajemy wodę po ugotowanej kaszy (ok. 50-75ml).

Na ciepłych talerzach (wkładamy je wcześniej na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 40°C) układamy porcje łososia wraz z musem z kaszy jaglanej i imbirową marchewką al dente. W razie potrzeby całość doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

DSCF4566(fot. Beata Śniechowska)

Komentarze

  1. pysznie i zdrowo- w sam raz dla mnie:)

  2. Świetny przepis ! Na pewno wybróbuje . Oczywiscie trzymam też kciuki za Panią w Masterchefie chociaż „Wy” już wiecie kto wygrał to jakoś mam przeczucie że to Pani zgarnęła tytuł drugiego polskiego Masterchef’a ;)

  3. Pearlady

    Pokochałam tego bloga! Przepisy są fantastyczne, już się nie mogę doczekać, żeby zacząć je wypróbowywać…

    • Beata Śniechowska

      Juuuupppppi!! Nawet nie wiesz, jakie to dla mnie miłe ! Bardzo Ci dziekuje :D

  4. Witam,
    dzisiaj wlasnie przygotowuje łososia:)

    • Beata Śniechowska

      Bardzo się cieszę, daj znać czy Ci smakował :) buziaki, b.

  5. Już od kilku tygodni przeczuwałam, kto zdobędzie tytuł Masterchefa…
    I nie ukrywam, że werdykt usatysfakcjonował mnie tak, jak mało co w życiu – wielkie gratulacje i uściski!!!
    Do dziś pozostaję pod przeogromnym wrażeniem Twojego talentu (bo trudno to nazwać inaczej, to po prostu jest dar!) i wyobraźni kulinarnej, niesamowitego opanowania i perfekcyjnego zorganizowania. Jesteś absolutnie wyjątkowa dziewczyno i nigdy nie daj sobie wmówić, że jest inaczej!

    Dziś wróciłam z Empiku z Twoją książką pod pachą – genialne są te przepisy! :)
    No i odkryłam to miejsce.
    Na pewno będę tu często zaglądać. :)

    A łosoś jest przeze mnie uwielbiany w każdej postaci. Ten przepis zostanie przetestowany jeszcze w tym tygodniu, jutro lecę po groszek. :) Wiem, że będzie przepysznie.

    Jeszcze raz gratuluję – ten tytuł Ci się po prostu należał, ot co! ;)
    Buziaki i uściski. :*

    • Beata Śniechowska

      Dziekuje Ci Hagne z całego serducha! Bardzo się cieszę, że spodobała Ci się książka i wierzę, że „nasze wspólne” gotowanie poprzez tą książkę przyniesie Ci mnóstwo radości! buziaki!

  6. Madziula

    Dzisiejsza obiadokolacja … :) już się nie mogę doczekać :D

    • Beata Śniechowska

      Smacznego życzę Madziula!

  7. Jeszcze czuję na podniebieniu te niebiańskie smaki…
    Cytrynowo-imbirowa marchewka jest przepyszna, łosoś soczysty i delikatny, a mus z kaszy i groszku – obłędny!

    Coś mi się zdaje, że rozpoczyna się w naszym domu era miksowania kaszy jaglanej z rozmaitymi warzywami… ;)

    Beatko, dziękujemy za kolejny pyszny obiad i już wpraszamy się na następne. ;)
    Buziaki.

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję Ci, że wylałaś miód na moje serce!!! Kasza jaglana z kukurydzą – to jest dopiero niebo w gębie :D

      • Przepis na kaszę z kukurydzą jest w Twojej książce i od razu zwrócił moją uwagę. Szkoda tylko, że już po sezonie i na świeżą kukurydzę trzeba będzie trochę poczekać. :(

        Kaszę jaglaną lubimy i jadamy dość często, a taki sposób jej podania wprowadził nową jakość do naszej kuchni. To tak genialne w swej prostocie, że nie mogę się nadziwić, jakim cudem sama na to nie wpadłam… Najwidoczniej do tego trzeba być MasterChefem. ;)

        • Beata Śniechowska

          Właśnie o to chodzi w kuchi – prosto, ale zaskakujaco smacznie :D Ciesze sie, ze taka kuchnia ma swoje Zwolenniczki i swoich Zwolennikow! Sciskam Was wszystkich cieplutko, b.

  8. Katarzyna

    Dziś zrobiłam z mamą :) dobrze, klarownie napisane- zrozumiałe i co najważniejsze… PRZEPYSZNE!!!
    Serdecznie pozdrawiamy i życzymy przy okazji Wesołych Świąt! :)

    • Beata Śniechowska

      Na zdrowie :D

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress