Image
Top
Navigation
Grudzień 6, 2013

Lody lawendowo – morelowe z kruchymi ciasteczkami

lody lawendowo-morelowe 2043male(fot. Piotr Bolko)

Od zawsze kochałam eksperymenty w kuchni. Morele + lawenda… połączenie niesamowite! Sprawdza się nie tylko jako baza lodów i deserów w upalne dni, ale i w wersjach wytrawnych (np. chutney do grasicy lub sos do kaczki).

W przepisach używam lawendy lekarskiej, którą każdego roku sieje moja Babcia. Ze świeżych kwiatów lawendy korzystam właściwie od lipca od września, gdyż rośnie wtedy w ogródku. Przy wykorzystaniu świeżej lawendy należy pamiętać, że ma ona znacznie intensywniejszy aromat i należy zmniejszyć jej ilość (nawet o połowę). W wielu sklepach internetowych lub z ekologiczną żywnością można kupić tzw. „lawendę spożywczą”. Ja osobiście wolę wysuszyć na słońcu lawendę od Babci i korzystać z niej przez cały rok. Kwiaty lawendy warto dodawać nie tylko do ciast i deserów, ale i do wytrawnych dań – polecam takie eksperymenty!

SKŁADNIKI DLA 4-6 OSÓB

Lody:

  • 250 ml pełnego mleka
  • 260 śmietanki 36%
  • 1 łyżka kwiatów lawendy
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g moreli
  • 2 łyżki miodu
  • sok z ½ cytryny

Ciasteczka

  • 150 g mąki
  • 100 g schłodzonego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 małe lub 1½ dużego żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 1 rozmącone żółtko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • kwiaty lawendy do posypania

Do rondla wlewamy mleko i śmietankę, wsypujemy lawendę i podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu 15 minut (nie zagotowujemy). Po tym czasie ściągamy z ognia i zostawiamy, aż całość lekko przestygnie, a masa mocniej przesiąknie aromatem lawendy.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.

Mieszankę mleka i śmietanki przecedzamy przez sito i powoli wlewamy letni płyn do miski z żółtkami cały czas mieszając. Następnie wymieszane składniki ponownie przelewamy do rondla i podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez kilka minut stale mieszając płyn gumową szpatułką. Po zgęstnieniu ściągamy ją z ognia i studzimy.

Morele sparzamy, obieramy ze skórek, przekrajamy na pół, usuwamy pestki a następnie miksujemy niezbyt dokładnie z miodem i sokiem z cytryny. Sos lawendowy mieszamy z musem morelowym, przekładamy do pojemnika i mrozimy przez ok. 6 godzin. W trakcie mrożenia, co ok.30 minut lody wyjmujemy i mieszamy je widelcem.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy razem z cukrem, żółtkami, solą. Zagniatamy całość formując kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Ciasto wyciągamy z lodówki, podsypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremkami ciasteczka. Układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy każde ciasteczko szczyptą brązowego cukru, dekorujemy kwiatami lawendy i pieczemy przez ok. 15 minut w 180 ºC, aż się lekko przyrumienią.

Na talerzyku układamy po 3 gałki lodów i podajemy z kruchymi ciasteczkami.

Smacznego Kochani!

lody lawendowo-morelowe 2043(fot. Piotr Bolko)

Komentarze

  1. Zachwycający pomysł :) Nigdy nie spotkałam się z podobnymi lodami, ale wiem, że na pewno chciałabym ich spróbować.

    • Beata Śniechowska

      Nie potrafię opisać tego smaku! Naprawdę warto spróbować, by samemu to poczuć :D

  2. Świetne połączenie :D
    jejku muszę spróbowac :D

  3. Delilah

    Używa Pani suszonych kwiatów czy świeżych? Oraz jakiej odmiany lawendy?
    Pozdrawiam!

    • Beata Śniechowska

      Witaj Delilah! W swoich przepisach używam lawendy lekarskiej, którą każdego roku sieje moja babcia. Ze świeżych kwiatów lawendy korzystam właściwie od lipca od września, gdyż rośnie wtedy w ogródku. Przy wykorzystaniu świeżej lawendy należy pamiętać, że ma ona znacznie intensywniejszy aromat i należy zmniejszyć jej ilość (nawet o połowę). W wielu sklepach internetowych lub z ekologiczną żywnością można kupić tzw. „lawendę spożywczą”. Ja osobiście wolę wysuszyć na słońcu lawendę od Babci i korzystać z niej przez cały rok. Kwiaty lawendy dodaję nie tylko do ciast i deserów, ale i do wytrawnych dań – polecam takie eksperymenty! Pozdrawiam cieplutko, b.

  4. Aleksandra

    Może to głupie ale czy konieczne jest przelanie musu lawendowego przez sitko? Kwiaty lawendy są jadalne więc nie mogą one pozostać?

    • Beata Śniechowska

      Witaj Olu. W tych lodach bardziej odpowiada mi delikatny aromat lawendy. W momencie gdy zostawimy kwiaty na dłużej w masie, to lody staną się „zbyt lawendowe”. Ale oczywiście, jeżeli lubisz takie smaki, to oczywiście możesz je zostawić :). Dziękuję za komentarz i zapraszam Cię do śledzenia kolejnych postów :). Buziaki, b.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress