Image
Top
Navigation
Grudzień 6, 2013

Kurczak pieczony z masłem, cytryną i warzywami

kurczak pieczony z maslem 1832amalylewy (fot. Piotr Bolko)

Kurczak pieczony z masłem, cytryną oraz oregano… prawdziwy raj dla podniebienia! Masło i niska temperatura pieczenia powoduje, że mięso kurczaka nie jest przesuszone i smakuje naprawdę wyśmienicie. Z kolei aromaty i smaki: cytryny, oregano, chili i czosnku cudownie przenikają mięso i wydobywają z niego niepowtarzalny smak. 

Oczywiście Ci z Was, którzy skrupulatnie liczą kalorie, mogą zrezygnować z dodatku masła. Masło można zastąpić oliwą z oliwek (ok. 2-3 łyżki) i polać nią kurczaka przed pieczeniem, a później chwilę poskakać przy dobrej nucie (np. Annie Mac & Jessie Ware Running)

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

  • 1 średniej wielkości kurczak o wadze ok. 1,5 kg
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chili (bez pestek)
  • ½ główki czosnku
  • 4 gałązki oregano
  • sól
  • pieprz kolorowy utłuczony w moździerzu
  • 150 g masła

Proponowane dodatki:

  • 700 g małych ziemniaków (jednakowej wielkości)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 3 gałązki oregano
  • sól morska gruboziarnista
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 brokuł

Kurczaka dokładnie myjemy i suszymy. Do środka wkładamy ½ cytryny, przeciętą papryczkę chili,
½ główki czosnku i gałązki świeżego oregano. Skórę z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Pod skórę z kurczaka delikatnie wsuwamy dłoń starając się rozdzielić skórę od mięsa. Następnie rozprowadzamy pod skórą całe masło. Pozostałą połowę cytryny kroimy w plasterki i okładamy nim kurczaka, którego umieszczamy w dużym naczyniu żaroodpornym.

Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Każdego ziemniaka kładziemy na łyżce i kroimy na cienkie plasterki, nie przecinając do końca ziemniaka. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy ziemniaki, aż delikatnie zrumienią się z każdej strony.

Następnie ziemniaki okładamy gałązkami oregano, doprawiamy solą morską i pieprzem i wkładamy je do naczynia żaroodpornego, z kurczakiem. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do
120ºC (termoobieg + górna i dolna grzałka) i przykrywamy pergaminem na 1 godzinę.

Po tym czasie ściągamy papier, żeby kurczak i ziemniaki ładnie się przyrumieniły. Pieczemy jeszcze 1 godz 15 min.

W garnku zagotowujemy wodę z ½ łyżeczki soli. Z brokułu wycinamy różyczki, wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy przez 4-5 minut. Po tym czasie odcedzamy różyczki i przepłukujemy
w zimnej wodzie. Brokuł wkładamy do piekarnika na ostatnie 10 minut pieczenia kurczaka
i ziemniaków.

Smacznego!

Komentarze

  1. Ale przyspieszyłaś! normalnie nie nadążam za tymi wpisami:) Zwolnij, daj nam się nimi nacieszyć:)

    • Beata Śniechowska

      Rozwijam skrzydła :D :*

  2. Zapowiada się smacznie;)

  3. Kurczak wyszedł wyśmienicie !
    To co ja zmieniłem to jedynie dodałem więcej oregano i posypałem kurczaka również suchym czosnkiem jako przyprawa.
    Ziemniaki w stylu „hassleback” to po prostu hit smakowy! :) Polecam jak najbardziej.
    Teraz będziemy robić to częściej :)
    Foto-relacja z wykonania tego przepisu w linku :)
    https://www.facebook.com/krisoft/posts/10202105086401199
    Dziękujemy Beato! :)

    • Beata Śniechowska

      Cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu! Mam nadzieję, że takich przepisów i smacznych relacji będzie więcej !!! Dużo zdrówka życzę, b.

  4. Małgosia

    Witam serdecznie,
    czy pieczemy kurczaka z termoobiegiem czy bez termoobiegu ??? pozdrawiam

    • Beata Śniechowska

      Piekłam tego kurczaka i z termoobiegiem i bez :). Z termoobiegiem + włączona dolna i górna grzałka wychodzi 5-10 minut szybciej. Pozdrawiam

  5. Sylwia

    to będzie uczta na Chrzcinach mojego synka :)

    • Beata Śniechowska

      :) Mam nadzieję, że przepis Wam posmakuje a to danie będzie przyjemnym tłem dla tej wspaniałej uroczystości :*

  6. ostatnio stluklam przykrycie do naczynia zaroodpornego, rowniez nie mam pergaminu… Co zrobic w zwiazku z tym? Czy moge zaczac od razu piec bez przykrycia tylko zmniejszyc temp. a potem podkrecic?
    dziekuje za odpowiedz. :)

    • Beata Śniechowska

      Oczywiście, spróbuj upiec kurczaka bez przykrycia z obniżoną o 10 st C temperaturą. Buziaki!

  7. Witam :) Chciałabym w ten weekend poczuć się jak Masterchef i zrobić dla mojej rodziny 3-daniową kolację.Znalazłam już przepis na przystawkę i deser Pani autorstwa.Chciałabym dopełnić menu daniem głównym również z Pani przepisu. :) Jestem młodą osobą i trochę obawiam się upiec całego kurczaka.Czy istnieje upieczenia np.samych udek albo innych części?Jak wtedy postępować?Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. :)
    Pozdrawiam gorąco! :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress