Image
Top
Navigation
Lipiec 27, 2015

Kruszonka – przepis podstawowy

DSCF4003fot. Beata Śniechowska

Idealna do wykończenia szarlotek, przeróżnych wypieków drożdżowych, ciast ucieranych czy do zapiekania owoców. Oczywiście piszę o KRUSZONCE! Chrupiącej, złotej i słodkiej! Lubię ją łączyć z musem serowym na bazie mascarpone i ze świeżymi owocami a także podawać pod postacią „crumble” – czyli zapiekać pod nią sezonowe owoce. Do tego waniliowy sos custard i… jestem w raju!
Kruszonka to połączenie mąki, masła i cukru, najczęściej w proporcji 2:1:1. Żeby wzbogacić aromat kruszonki można do jej podstawowej wersji dodać np. cynamon, wanilię, kardamon czy sól morską. Połowę mąki można zastąpić innymi, smacznymi dodatkami np. wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami laskowymi, migdałami oraz płatkami np. owsianymi. Kombinacji jest wiele, wystarczy puścić wodze fantazji i wyczarować swoją ulubioną, złocistą kruszonkę!

Zaczynamy od wersji podstawowej!

Kruszonka (wersja podstawowa):

100 g masła (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki)
200 g mąki pszennej (typ 500 lub 450)
100 g cukru pudru

Piekarnik nastawiamy na temperaturę ok. 190 st C. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder i dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy. Przygotowane, kruche ciasto rozsypujemy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 – 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

A tutaj wersja nieco wzbogacona:

DSCF4015

Kruszonka orkiszowo – migdałowa:

100 g masła
100 g płatków migdałowych
100 g mąki orkiszowej
100 g cukru trzcinowego

Około 80 g migdałów miksujemy z cukrem trzcinowym w mikserze na mąkę. W mikserze z końcówką do ucierania ciasta mieszamy migdały, mąkę migdałową, masło oraz cukier. Piekarnik nastawiamy na temperaturę ok. 190 st C. Na blachę z papierem do pieczenia rozsypujemy ciasto i pieczemy całość ok. 15-20 minut na złoty kolor (w połowie czasu pieczenia, mieszamy podpieczone ciasto za pomocą łyżki).

Smacznego!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress