Image
Top
Navigation
Grudzień 6, 2013

Krem z pieczonych buraków i jabłek

barszcz z pieczonych burakow 3285male(fot. Piotr Bolko)

SKŁADNIKI DLA 4-5 OSÓB

  • 700 g małych buraczków
  • 2 duże jabłka granny smith – obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 biała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 listek laurowy
  • listki z 2 gałązek świeżego lub 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • 800 ml bulionu jarzynowego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Buraczki dokładnie myjemy, następnie każdego zawijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok. 50-60 minut w 200 ºC.

Następnie wkładamy do piekarnika zawinięte w folię aluminiową jabłka i pieczemy razem ok. 25 minut. Gdy buraczki i jabłka będą miękkie, wyciągamy z piekarnika, studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki

W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy jabłka, buraki, listek laurowy, majeranek i dusimy 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion, przykrywamy garnek i gotujemy pod przykryciem 5-10 minut. Zupę lekko studzimy, wyciągamy listek laurowy, miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem krem z buraczków podgrzewamy i przystrajamy kleksami ze śmietanki.

Smacznego!

barszcz z pieczonych burakow 3285(fot. Piotr Bolko)

Komentarze

  1. Witam Pani Beato
    Gratuluję wygranej. Kupiłam pani książkę i chcę zrobić krem jak wyżej. Czy buraczki obierać, czy wystarczy dokładnie umyć? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

    • Beata Śniechowska

      Dzień dobry Pani Ewo. Proponuję dokładnie umyć buraczki, upiec, a dopiero później odbrać. Można oczywiście obrać buraczki wcześniej, ale obierają się nieco ciężej.
      Mam nadzieję, że ta wariacja na temat barszczu przypadnie Pani do gustu. Pozdrawiam,b.

  2. Dzień dobry
    Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Myślę, że przypadnie, uwielbiam pieczone buraki, o wiele lepszy smak od tego, do którego przyzwyczaiły nas mamy i babcie.
    Skorzystam z tego, że czyta Pani komentarze. Życzę Wesołych Świąt i spełnienia wszystkich marzeń w nowym 2014 r.
    A sobie życzę kolejnej książki z Pani przepisami :D
    Pozdrawiam

    • Beata Śniechowska

      Cała przyjemność po mojej stronie ! :* Życzę Pani również zdrowych, spokojnych, pełnych ciepła…no i smacznych Świąt! A w Nowym Roku spełnienia marzeń :)

  3. WCZORAJ…WIGILIJNY BARSZCZ BYŁ WŁAŚNIE W TEJ POSTACI….PYCHOZA………….

  4. Zrobilem, lecz dla mnie niezbyt sie spodobał, poniewaz nie przepadam zbytnio za burakami.

  5. Joanna

    Pani Beato,
    krem z buraczków wg. Pani przepisu to moja ukochana zupa (obok kremów z dyni). Jutro ponownie ją przygotuję, tym razem na wigilię. Pozdrawiam ciepło i życzę Wesołych Świąt i smacznego Nowego Roku!

    • Beata Śniechowska

      Pani Joanno! Bardzo Pańi dziekuje za ta wiadomość. Fakt, ze przepis na moja zupę zagości u Pani na wigilijnym stole sprawił mi niesamowita radość. Dziekuje! Życzę zdrowych i wesołych Swiat :)

  6. Mój pierwszy w życiu barszcz gotowałam wg tego przepisu w ubiegłym roku. Jest super! Smakował teściom podczas wigilii a moje dzieciaki jadły go przez kilka dni. Wracam kolejny raz do przepisu ;)

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję za tak miłe słowa! Bardzo się cieszę, że mój przepis mógł gościć na Waszym stole! Pozdrawiam gorąco, b.

  7. robiłam ten krem, bardzo dobry :)

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress