SKŁADNIKI DLA 4-5 OSÓB
Buraczki dokładnie myjemy, następnie każdego zawijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok. 50-60 minut w 200 ºC.
Następnie wkładamy do piekarnika zawinięte w folię aluminiową jabłka i pieczemy razem ok. 25 minut. Gdy buraczki i jabłka będą miękkie, wyciągamy z piekarnika, studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki
W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy jabłka, buraki, listek laurowy, majeranek i dusimy 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion, przykrywamy garnek i gotujemy pod przykryciem 5-10 minut. Zupę lekko studzimy, wyciągamy listek laurowy, miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem krem z buraczków podgrzewamy i przystrajamy kleksami ze śmietanki.
Smacznego!
Witam Pani Beato
Gratuluję wygranej. Kupiłam pani książkę i chcę zrobić krem jak wyżej. Czy buraczki obierać, czy wystarczy dokładnie umyć? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
Dzień dobry
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Myślę, że przypadnie, uwielbiam pieczone buraki, o wiele lepszy smak od tego, do którego przyzwyczaiły nas mamy i babcie.
Skorzystam z tego, że czyta Pani komentarze. Życzę Wesołych Świąt i spełnienia wszystkich marzeń w nowym 2014 r.
A sobie życzę kolejnej książki z Pani przepisami
Pozdrawiam
WCZORAJ…WIGILIJNY BARSZCZ BYŁ WŁAŚNIE W TEJ POSTACI….PYCHOZA………….
Zrobilem, lecz dla mnie niezbyt sie spodobał, poniewaz nie przepadam zbytnio za burakami.
Pani Beato,
krem z buraczków wg. Pani przepisu to moja ukochana zupa (obok kremów z dyni). Jutro ponownie ją przygotuję, tym razem na wigilię. Pozdrawiam ciepło i życzę Wesołych Świąt i smacznego Nowego Roku!
Mój pierwszy w życiu barszcz gotowałam wg tego przepisu w ubiegłym roku. Jest super! Smakował teściom podczas wigilii a moje dzieciaki jadły go przez kilka dni. Wracam kolejny raz do przepisu
robiłam ten krem, bardzo dobry
Kategorie
Komentarze