Na zewnątrz coraz chłodniej. Bez wątpienia nadeszła jesień. Cóż lepiej rozgrzeje nas po powrocie do domu niż zupa z jesiennych warzyw z dodatkiem chili, imbiru oraz sezamu? Aromatyczny krem warzywny idealnie skomponuje się z prażoną kukurydzą! Jest to mój pomysł na przekonanie”Małych Niejadków” do spróbowania tej pysznej i pożywnej zupy. Mówię Wam! Patent z popcornem sprawdza się w 100 % – osobiście sprawdziłam go na maluchach moich koleżanek!
SKŁADNIKI:
250 g dyni (np. Hokkaido)
250 g marchewki
150 g ziemniaków
100 g pietruszki lub pasternaka
100 g białej części pora
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3 cm świeżego imbiru (startego na tarce)
1 posiekana papryczka chili (bez pestek)
3 łyżki sezamu
sól, pieprz
ok. 2 litry wody lub bulionu warzywnego
oliwa sansa lub olej do smażenia
miska prażonej kukurydzy (popcorn)
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Marchew, dynię, ziemniaki, pietruszkę obrać (odmiany Hokkaido nie trzeba obierać) a następnie pokroić stylem mirepoix, czyli w grubą, nieregularną kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm. Cebulę, por i czosnek posiekać w drobną kostkę (styl macedoine).
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną cebulę, por, czosnek i razem zeszklić. W momencie gdy warzywa zmięknął, dodać imbir oraz chili, a następnie pozostałe składniki (marchew, ziemniaka, dynię, pietruszkę). Całość zalać ok. 2 litrami wody lub bulionu, doprawić solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. W międzyczasie można uprażyć popcorn.
Pod koniec gotowania dodać ziarna prażonego sezamu, następnie zestawić zupę z palnika, lekko ostudzić i zmiksować na jednolitą masę. W zależności od konsystencji można dolać do zupy więcej wody. Przed podaniem zupę krem ponownie zagotować, w miarę konieczności doprawić solą oraz pieprzem. Gorącą zupę przelać do miski i przed samym wydaniem posypać popcornem.
Smacznego!
Przepyszna zupa!
Kategorie
Komentarze