Image
Top
Navigation
Grudzień 4, 2013

Krem z cukinii i jabłka z serem pleśniowym i oliwą szczypiorkową

zupa z grzanka 1413mala(fot. Piotr Bolko/good-food.tv)

Mam nadzieję, że taka propozycja kremu z cukinii Wam zasmakuje. Dodane jabłko sprawia, że cukiniowy krem ma świeży i orzeźwiający smak, który idealnie kontrastuje z pleśniowymm serem!

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

Krem z cukinii i jabłka

  • 1 duże jabłko (np. granny smith, cortland lub szampion)
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 3 drobno posiekane szalotki
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 600 g cukinii
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 300 ml bulionu warzywnego (ewentualnie zimnej wody)
  • pęczek szczypiorku
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Do podania: 100 g  sera pleśniowy (niebieskiego) np. lazur, gorgonzola

Do kremu idealnie pasują ekspresowe grzanki:

  • 3 bułki ciabatta
  • 50 g masła
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 7-8 gałązek tymianku
  • 3-4 ząbki czosnku

Jabłko obieramy ze skórki, usuwany gniazdo nasienne i kroimy w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie szklimy na maśle szalotkę z czosnkiem i dodajemy jabłko. Cukinie obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy razem pod przykryciem kilka minut. Następnie wlewamy ok. 300 ml bulionu warzywnego (lub zimnej wody) i zagotowujemy. Po upływie ok. 15 minut, studzimy wywar i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Posiekany drobno szczypiorek miksujemy z oliwą z oliwy i szczyptą soli. Następnie przecedzamy na bardzo drobnym sitku do miseczki.

Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C. Ciabatty kroimy na cienkie kromki, smarujemy masłem, układamy obok siebie na blaszce do pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy listkami świeżego tymianku i obranym czosnkiem posiekanym w cienkie plasterki. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 5 minut. Gdy grzanki się zrumienią, wyjmujemy blachę z piekarnika.

Ciepłą zupę wylewamy na talerze, dodajemy pokruszony ser pleśniowy, polewamy po wierzchu oliwą szczypiorkową i serwujemy z grzankami.

Życzę smacznego Kochani!

Komentarze

  1. Wspaniały przepis, dziękuję Beatko :) Wypróbuje tak szybko jak to możliwe :)

    • Beata Śniechowska

      Dziekuje KaMa!!! :* Życzę smacznego!

  2. O panie ! wygląda mega apetycznie, zgłodniałam od samego patrzenia !

    • Beata Śniechowska

      :) Cieszę się bardzo!

  3. Joasia

    Witam Pani Beatko! :) Jeszcze raz gratuluje zwycięstwa – w pełni zasłużone!
    Pytanie mam co można dać zamiast sera gorgonzola, z uwagi na specyficzny smak nie każdemu pasuje.
    Szykuję z Pani przepisów wielkie przyjęcie 12 osobowe – to mój debiut – jest stres – proszę trzymać kciuki! :-) Pozdrawiam

    • Beata Śniechowska

      Czesc Joasiu! Twoja wiadomość sprawiła mi niesamowitą radość! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że moje przepisy znajdą sią na Twoim stole! Oczywiście możesz zrezygnować z sera z niebieską pleśnią i krem posypać np. podprażonymi płatkami migdałowymi! Spróbuj też zrobić taki krem z cukinii i jabłek w dwóch kolorach! Tzn. rozdziel składniki na 2 części i do jednego garnka daj nieobraną cukinię i nieobrane jabłko (granny smith) a do drugiego owoce i warzywa obrane! Otrzymasz wtedy krem zielony i żółtawy! Bedę bardzo mocno ściskać kciuki za Twój sukces!

  4. Beatko!! przepis wydaje się boski, nawet nie sądziłam że można połączyć w pyszną zupę krem z cukinii i jabłka mniam, no i wszystkie składniki ja bardzo lubię, niestety teraz jestem na 6 tyg diecie dr.Dąbrowskiej gdzie się je warzywa nawet bez strączkowych ,a z owoców jabłka i grejfruty to jest zdrowotna dieta, ale teraz zrobię ją z samej cukinii, jabłka, czosnki, cebuli, szczypiorku, bo to mogę jeść, a po diecie zrobię ją jak trzeba ;)))) buziaki

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję Daga :) Bardzo mi miło to czytać :*

  5. wow . koniecznie musze wyprobowac

  6. Kochana Beatko, Jest sposob na jakies szybkie przecedzanie wywaru przez sitko;) na jeden talerzyk zeszlo mi z 15 min;) oczywiscie pyszooota:)!!! jak zawsze wszystko od Ciebie:)!

    • Beata Śniechowska

      Droga Aniu! Bardzo się cieszę, że tak Ci posmakowała ta zupka. Oczywiście możemy przyspieszyć proces, o którym piszesz. Jak wlejesz oliwę ze szczypiorkiem na sitko, to możesz przecisnąć je za pomocą łyżki. To znacznie przyspieszy ten zabieg! Buziaki, b.

  7. Chyba Beatko cos pomieszalam;) Ja przez sitko przecedzalam juz gotowy zbledowany wywar z cukini i jablek;)

    • Beata Śniechowska

      No to teraz już wszystko jasne :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress