Image
Top
Navigation
Grudzień 14, 2015

Korzenne pierniczki

DSCF5143-2fot. Beata Śniechowska

Pieczenie pierniczków to cudowna tradycja, która nastraja wszystkich do nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Co roku, tak na wszelki wypadek, dużo wcześniej przygotowuję masę piernikową i odstawiam ją do lodówki. Za każdym razem jak przed świętami odwiedzają nas przyjaciele, rodzina, moja chrześnica z siostrzyczką, to wyciągam z lodówki kawałek masy piernikowej, wałek do ciasta, foremki, zakręcam szybko lukier i proszę, aby każdy przygotował sobie własny zestaw pierniczków! Dzięki temu zwyczajowi cały dom wypełnia aromat korzennych przypraw oraz radosny nastrój. Każdy dekoruje ciasteczka z wielkim skupieniem a później jest dużo śmiechu z efektów i słodka nagroda.

… a już za rok będę piekła i dekorowała po raz pierwszy w życiu pierniczki z moim Synkiem, który obecnie rośnie pod moim sercem :).

Korzenne pierniczki 

ok. 380 g mąki pszennej (ok. 50 g mąki można zastąpić zmielonymi orzechami np. laskowymi lub migdałami)
100 g cukru pudru
2,5 łyżki miodu (ok. 120 g)
140 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1  jajo
1,5 łyżki domowej przyprawy piernikowej** (przepis poniżej) lub dobrej jakości przyprawy (bez dodatku mąki)
1,5 łyżki kakao
1 szczypta soli

W rondlu bardzo powoli rozpuszczamy masło. Następnie do rozpuszczonego masła, dodajemy cukier puder, miód i mieszamy aż się rozpuści (rondel można ściągnąć z palnika). Do mieszaniny dodajemy kakao oraz przyprawę piernikową. Gdy masa ostygnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, sodę oraz miód z masłem oraz cukrem i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy rozmącone jajko, mieszamy, przekładamy ciasto na stolnicę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą lub przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i wstawiamy na minimum 3 godziny a najlepiej na noc do lodówki (dzięki zawartości cukru i miodu ciasto może leżeć w lodówce nawet 14 dni).

Ciasto po wyjęciu z lodówki jest bardzo twarde***, dlatego wyciągamy je min. 60 minut przed wałkowaniem. Następnie bierzemy część ciasta, rozpłaszczamy w dłoniach, rozwałkowujemy je na grubość ok. 4-5 mm i wycinamy z niego dowolne kształty.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzałka górna + dolna, bez termoobiegu). Układamy wycięte kształty na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy ok. 10 – 15 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków).

Z uwagi na dodatek miodu pierniczki będą twarde po upieczeniu. Muszą nabrać wilgoci i zmięknąć. Aby stały się mięciutkie należy przełożyć je do metalowej puszki z dodatkiem kawałków jabłek (mogą być same skórki). Jabłka należy wymieniać co dwa dni, aby nie spleśniały. Pierniczki powinny zmięknąć po ok. 7 dniach.

Pierniczki najlepiej dekorować jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć lukru, marcepanu, kolorowych posypek, polewy czekoladowej lub schrupać bez dodatków.

DSCF5154

**Domowa przyprawa piernikowa
2 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
1 ½ łyżeczki mielonego imbiru
½ startej gałki muszkatołowej
1 ½ łyżeczki goździków
1 łyżeczka nasion kardamonu
1 łyżeczka nasion kolendry
6 ziaren pieprzu czarnego lub czerwonego
2 ziarna ziela angielskiego

Na suchą patelnię kładziemy goździki, nasiona kardamonu, ziele angielski, kolendrę i chwilę prażymy aż przyprawy zaczną uwalniać swoje aromaty. Następnie mielimy w młynku do kawy goździki, kardamon, kolendrę, pieprz i ziele angielskie. Zmielone przyprawy mieszamy z cynamonem, imbirem, startą gałką muszkatołową a następnie mieszankę przesiewamy przez drobne sitko. Mieszankę możemy przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniczku.

*** Co zrobić, gdy ciasto po wyjęciu z lodówki jest zbyt kruche i twarde?

W zależności od rodzaju miodu (konsystencji, składu oraz tego czy jest sztuczny czy naturalny) oraz stopnia skarmelizowania cukru i miodu ciasto na piernik może za bardzo stwardnieć lub nawet się kruszyć. Wtedy należy wyciągnąć ciasto z lodówki na minimum 60 minut przed wałkowaniem. Po tym czasie należy w palcach dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli nadal będzie mało plastyczne, to należy dodać rozmącone jajko i ponownie wyrobić. Wtedy ciasto będzie znów miękkie i elastyczne.

DSCF5126

Komentarze

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress