Image
Top
Navigation
Styczeń 10, 2016

Karnawałowe jabłuszka

DSCF5490-3 fot. Beata Śniechowska

Karnawał to okres, w którym budzi się chęć do imprezowania, rodzi się niespożyta energia do świętowania, jedzenia i tańczenia. Osobiście uwielbiam czas karnawałowych szaleństw, kocham ludzi tańczących w rytm radosnej i głośnej muzyki. Do tego wszystkiego: wysokie szpilki, błyszczące maski, musujące bąbelki w pociągłych kieliszkach, wykwintne przekąski i zabawa do białego rana! Cóż za emocje towarzyszą takim imprezom. Karnawałową noc powinno się odbierać wszystkimi możliwymi zmysłami tak, aby jak najdłużej trwała w naszej pamięci. Dlatego też, przygotowując karnawałową domówkę, poza doborowym towarzystwem należy zadbać o wyjątkowy klimat. Pomogą w tym pyszne przekąski, dobra muzyka oraz rozpalone świece z rozkosznym zapachem, który wypełni wnętrze domu czy mieszkania.
Zainspirowana nowymi aromatami świec yankee candle (szukajcie ich na Goodies.pl) przygotowałam przepis na słodkie, karnawałowe jabłuszka. Połówki jabłek, zanurzone są w waniliowym karmelu i zapieczone w kruchym cieście. Ten przepis to połączenie słodkiego aromatu i obłędnego smaku… mmm właśnie tak  wyobrażam sobie smak karnawałowej nocy!

Ciasto:
ok. 270 g mąki (np. krupczatki)
100 g zimnego masła…
30 g cukru pudru
1 żółtko…
szczypta soli …  … 

Nadzienie:
ok. 6-7 średniej wielkości jabłek
ok. 100 g cukru
40 g masła
1/2 laski wanilii 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól, masło pokrojone w kosteczkę i posiekać nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie obrać jabłka, za pomocą wykrawacza usunąć gniazda nasienne i przeciąć jabłka na pół (żeby jabłka nie ściemniały można skropić je sokiem z cytryny lub włożyć do zimnej wody z lodem).
Na szeroką patelnię lub na spód rondla wsypać cukier, podgrzewać na średniej mocy palnika (nie mieszać) aż zrobi się karmel. Do karmelu dodać 40 g masła, ziarenka wyskrobane z laski wanilii i wszystko razem wymieszać aż z masła i karmelu powstanie jednolita konsystencja. Do gęstego karmelu włożyć jabłka, oblewać je aromatyczną mieszaniną i dusić na wolnym ogniu ok. 5-10 minut aż jabłka lekko zmięknął.
Przygotować małe kokilki lub ramekiny*** do zapiekania. Wyjąć ciasto z lodówki, delikatnie rozwałkować (stolnicę i wałek można opruszyć mąką), za pomocą metalowych foremek lub ringów wycinać koła o średnicy większej o 2-3 cm niż ramekiny i połówki jabłek. Do ramekinów wkładać połówki jabłek z waniliowym karmelem i przykrywać je z góry ciastem (tak samo jak w przypadku tarty tatin).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C (grzałka górna + dolna, bez termoobiegu), wstawić jabłka na ok. 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 10-15 minut. Gorące jabłka w cieście wyciągnąć z piekarnika, foremki przykrywać talerzykiem i jednym ruchem przewracać tartaletki na talerz.
Karnawałowe jabłuszka można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

***Jeżeli nie posiadasz tyle ramekinów, to możesz zawijać do połowy jabłka w cieście i zapiekać bez foremek a na końcu upieczone jabłuszka polewać resztą waniliowego karmelu, który został po duszeniu jabłek. 

Smacznego!

DSCF5542

 

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress