Image
Top
Navigation
Listopad 2, 2013

Karmelizowane gruszki z kuminem i gorgonzolą

DSCF4342-2(fot. Beata Śniechowska)

Aromatyczna gruszka przyprawiona kuminem z kremową gorgonzolą podana na chrupiącej grzance. To jedna z moich ulubionych przekąsek „na szybko” idealna w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje.

PRZEPIS NA 4 PORCJE

  • 2 gruszki
  • 140 g sera gorgonzola
  • 1 bagietka
  • 1 garść liści endywi kędzierzawej (można zastąpić rukolą)
  • 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Nasiona kuminu prażymy przez chwilę na suchej, teflonowej patelni a następnie ucieramy w moździerzu.

Bagietkę kroimy ukośnie na 1-1,5 cm kromki a następnie opiekamy w opiekaczu, piekarniku (z włączoną funkcją grilla) lub na ryflowanej patelni (bez tłuszczu). Na jeszcze ciepłych i chrupiących kromkach rozsmarowujemy gorgonzolę, posypujemy białym pieprzem i przystrajamy listkami endywii.

Gruszki myjemy, suszymy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w 0,5 cm plastry. Plastry gruszki rozkładamy na talerzu i posypujemy z góry cukrem pudrem oraz kuminem. Na rozgrzanej, teflonowej patelni układamy partiami gruszki i karmelizujemy z dwóch stron.

Na chrupiących grzankach z gorgonzolą i endywią układamy plasterki gruszki i… przekąska gotowa.

Smacznego!

DSCF4276-2

 

 

 

 

Komentarze

  1. Alicja

    Pycha! Wypróbowaliśmy z mężem w miniony weekend. Polecam jednak kumin w takiej postaci jak w przepisie, bo ja miałam zmielony, za dużo mi się „sypnęło” i za bardzo zdominował smak:-) Ale i tak było pysznie:-)

    • Beata Śniechowska

      :) Zgadza się Alicjo, kumin jest bardzo aromatyczny! Cieszę się, że Wam smakowało !

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress