Image
Top
Navigation
Maj 8, 2016

Jaglanka potrójnie kokosowa

DSCF6224fot. Beata Śniechowska

Uwielbiam kaszę jaglaną a w połączeniu z kokosem mogłabym ją codziennie jeść i nigdy by mi się nie znudziła. Taka jaglanka ma kremową konsystencję, jest pożywna i zdrowa. Do codziennej miski kaszy dodaję jedną łyżeczkę nierafinowanego oleju kokosowego, który nie tylko fantastycznie smakuje, ale i ma zbawienny wpływ na włosy oraz skórę. Olej kokosowy jest bardzo zdrowym tłuszczem. Wykazuje silnie właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i wirusobójcze, a także zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia. Pamiętajcie o tym, aby w sklepie wybierać olej kokosowy nierafinowany (tzw. virgin) zamiast rafinowanego, który jest pozbawiony cennych składników odżywczych ! Na zdrowie!

2 porcje

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 g mleczka kokosowego (z kartonika lub z puszki)
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 kopiasta łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego (tzw. „virgin”)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • ulubione owoce: np. u mnie grillowany banan i owoce granatu 

Kaszę jaglaną przełożyć na sito o drobnych oczkach i dokładnie wypłukać pod zimną wodą (jeżeli komuś nie przeszkadza lekko gorzkawy smak kaszy jaglanej, może pominąć ten etap). Do rondla wsypać kaszę, zalać połową mleka kokosowego i 1 szklanką wody. Składniki zagotować, przykryć rondelek pokrywką i gotować na małej mocy palnika od czasu do czasu mieszając. Gotować ok. 12-18 minut (w zależności od mocy palnika, rodzaju mleka kokosowego i kaszy). W międzyczasie uprażyć na suchej, teflonowej patelni wiórki kokosowe na złotobrązowy kolor. Gdy kasza zmięknie, dodać resztę mleka kokosowego, tak aby uzyskać kremową konsystencję (w razie potrzeby można dolać mleka). Na końcu wsypać uprażone wiórki, dodać olej kokosowy, wymieszać i przełożyć do miseczek. Udekorować ulubionymi owocami i polać miodem. 

Smacznego!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress