Image
Top
Navigation
Kwiecień 8, 2015

Jaglane gazpacho

4-2fot. Beata Śniechowska

Gazpacho, czyli andaluzyjski chłodnik, to chyba jeden z moich ulubionych chłodników, które namiętnie przygotowuję na wiosnę oraz w lecie. Dzisiaj jednak nie mam zamiaru zaprezentować tradycyjnej receptury (,którą notabene zdobyłam na stażu w Bistro de Paris i przekazał mi ją sam Michel Moran), tylko znacznie zdrowszą wariację na temat gazpacho. To będzie najzdrowsze i najszybsze gazpacho, jakie można sobie tylko wymarzyć. Nie znajdziecie w nim połączenia pomidora z ogórkiem. Niestety ta idealna pod względem smaków para nie jest zalecana w codziennej diecie. Dzieje się tak, ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C zawartą w pomidorach. Dlatego lepiej jeść ogórka osobno, jako lekką przekąskę, która jest niskokaloryczna i zawiera sporo witamin i soli mineralnych.

Kolejną moją zmianą jest rezygnacja z chleba pszennego, który króluje w każdej znanej mi dotąd oryginalnej recepturze. Zrezygnowałam z glutenu i zamiast chleba dodałam płatki jaglane. Nie dlatego, że jestem zupełnie przeciwna glutenowi – owszem ograniczam, lecz nie unikam – tylko dlatego, że płatki jaglane są znacznie bardziej wartościowe niż chleb. Zapowiadałam przecież, że będzie zdrowo.

Kolejnym ważnym składnikiem w moim gazpacho będzie ocet jabłkowy. Cenne składniki zawarte w jabłkach i tym samym w occie jabłkowym korzystnie wpływają na przemianę materii. Racjonalne spożywanie octu jabłkowego w diecie przyspiesza spalanie tłuszczu. Spalanie tkanki tłuszczowej za pomocą octu jabłkowego przebiega dość wolno, dlatego proces chudnięcia przebiega w prawidłowym, nie gwałtownym dla organizmu tempie.

No to jak? Gotowi na pyszną porcję zdrowia?

SKŁADNIKI NA 4 POCJE:

150 g czerwonej papryki
500 g pomidorów (sparzonych, obranych ze skórki)
1 mały ząbek czosnku
1 mała szalotka lub 1/2 cebuli
500 ml wody mineralnej
1 łyżka octu (np. jabłkowego, winnego)
2 łyżki oliwy extra virgin
3 łyżki płatków jaglanych
4 kostki lodu
po 1/3 łyżeczki: soli morskiej lub himalajskiej, czarnego pieprzu, cukru (np. trzcinowego)
do dekoracji: listki bazylii
dla odważnych: żółtko z jajka „0”

Pomidory sparzyć, usunąć skórki i pokroić w mniejsze cząstki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić tak jak pomidory. Pomidory, papryki, czosnek, cebulę doprawić solą, cukrem oraz pieprzem, zalać oliwą i octem i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.  Następnie dodać płatki jaglane, wodę, kostki lodu i wszystko razem zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowe gazpacho przelać do szklanek i udekorować listkami bazylii.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress