Image
Top
Navigation
Wrzesień 6, 2014

Mój imieninowy tort mojito

_DSC0492a

fot. Piotr Bolko (good-food.tv)

Uwielbiam takie dni jak dziś! To właśnie szóstego września obchodzę imieniny. Od rana mój Maciej krząta się po kuchni (próbuje mnie nie zbudzić, ale ja i tak wiem, że szykuje mi jakiś specjał na śniadanie). Wyczuwam aromat świeżo palonej kawy z nutką kardamonu (moja ulubiona). Wrześniowe słońce wpada do mieszkania. Fantastyczny początek pełnego niespodzianek, radości i podwyższonej dawki endorfiny dnia.

Jeśli  mamy już pyszną kawę w tak piękny, imieninowy poranek to nie może zabraknąć równie pysznego ciasta. Z tej okazji publikuję przepis na fantastyczny tort, którego motywem przewodnim jest mój ulubiony drink „Mojito” czyli: rum, cukier trzcinowy, mięta i limonki. To właśnie te smaki zainspirowały mnie do opracowania przepisu na tort. Dla mnie jest to połączenie rewelacyjne. Przekonajcie się sami.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
6 jajek
100 g cukru
120 g mąki
2 szczypty soli
1 doniczka świeżej mięty

Masa/krem:
2 jaja
skórka otarta z 2 limonek (uprzednio sparzonych i wyszorowanych)
100 g soku z limonek (lub pół na pół z limonek i cytryn)
100 g cukru trzcinowego
6 g żelatyny
250 g mascarpone
250 g śmietanki 36%

Poncz:
60 ml rumu (można zastąpić rum innym alkoholem lub np. sokiem z cytryny lub pomarańczy)
2 łyżki cukru trzcinowego
60 ml wody

Dekoracja:
listki mięty
ósemki limonki
3 łyżki cukru trzcinowego

Zaczynamy od przygotowania dwóch jednakowych biszkoptów. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C (termoobieg plus górna i dolna grzałka). Okrągłą formę o średnicy ok. 28 cm do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym.

Sposób przygotowania 1 biszkoptu:

Z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z połową listków mięty. Dla uzyskania bardziej intensywnego koloru, można dodać kilka kropli zielonego barwnika spożywczego.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy 50 g cukru i dalej ubijamy. Zmiksowane żółtka wlewamy do ubitych z cukrem białek. Całość mieszamy silikonową łopatką. Wsypujemy 60 g mąki i dalej mieszamy rozetką, podciągając ją do góry, aby biszkopt jak najlepiej napowietrzyć. Na formę do pieczenia  wylewamy ciasto i wyrównujemy je łopatką. Pieczemy biszkopt ok. 10-12 minut. Potem wyciągamy z piekarnika i studzimy. Drugi biszkopt przygotowujemy w ten sam sposób.

Przygotowujemy poncz. Do kubka wlewamy gorącą wodę, wsypujemy cukier trzcinowy, mieszamy i studzimy. Alkohol wlewamy dopiero do wystudzonego roztworu cukrowego (w innym przypadku alkohol wyparuje).

Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody. Do rondla z grubym dnem wbijamy 2 jajka, dodajemy 100 g cukru, 120 g soku z limonek i wstawiamy rondel na palnik. Masę podgrzewamy na średniej mocy palnika i przez cały czas mieszamy i ubijamy trzepaczką, żeby krem nie przywarł do dna i się nie przypalił. Po kilku minutach mieszania masa stanie się jasnożółta, gładka i powinna znacznie zgęstnieć. Gdy masa będzie już gęsta i kremowa, ściągamy rondel z palnika, dodajemy do żółtek namoczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia (w temperaturze pokojowej). Po ok.  20 minutach ubijamy śmietankę na sztywną masę (śmietanka powinna być mocno schłodzona, pamiętajmy też o tym, że śmietankę ubija się na najwolniejszych obrotach miksera).

Do osobnej miski przekładamy ser mascarpone, skórkę z limonki i masę z żółtek. Całość mieszamy trzepaczką (mieszamy ręcznie). Następnie do masy dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy delikatnie silikonową łopatką.

Na spód tortownicy układamy 1 biszkopt, nawilżamy go ponczem „mojito”, następnie na środek wylewamy połowę masy limonkowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt delikatnie dociskamy do masy. Drugi biszkopt również ponczujemy. Pozostałą masę wylewamy na biszkopt i wyrównujemy wierzch łopatką. Tort odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy tort z lodówki, posypujemy wierzch cukrem trzcinowym i delikatnie opalamy palnikiem gazowym (karmelizujemy cukier w taki sam sposób jak w przypadku creme brulee). Tort dekorujemy listkami mięty i plasterkami limonki.

Smacznego !

_DSC0503q
fot. Piotr Bolko (good-food.tv)

Komentarze

  1. Malwina

    Witam!
    Właśnie próbowaliśmy tort mojito Pani przepisu wyszedł rewelacyjny:)

    • Beata Śniechowska

      Świetnie! Na zdrowie :)

  2. Torcik wyszedł super Przepyszny !!!! Co prawda nie miałam panilnika ale zrobiłam polewę z białej czekolady (z pani przepisu sernik) Naprawdę polecam Pozdrawiam:)

    • Beata Śniechowska

      Bardzo się cieszę, że wszystko smacznie wyszło! Ps. Pomysł z białą czekoladą super!

  3. monika

    Witam, ile dodać soku z limonki??? Pytam ponieważ w przepisie jest 100g a niżej w sposobie przygotowania 120g …. Dzięki i pozdrawiam.

    • Beata Śniechowska

      Witaj Moniko, dodaj 100-120 g. Nie ma większego znaczenia. Pozdrawiam, B.

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress