Image
Top
Navigation
Wrzesień 2, 2014

Idealny sos pomidorowy [do pizzy, pasty, mięsa]

_DSC0518qfot. Piotr Bolko (good-food.tv)

Dziś przedstawię Wam dwie opcje jak w dziecinnie prosty sposób przygotować niesamowicie smaczny sos pomidorowy. Pierwsza opcja to przepis podstawowy czyli minimum składników niezbędnych do uzyskania pysznego i szybkiego sosu pomidorowego. Druga opcja to wersja podstawowa wzbogacona o smak suszonych pomidorów i octu balsamicznego. Te dwa niepozorne składniki wynoszą smak sosu o kilka poziomów wyżej! Ciekawa jestem, która wersja przypadnie Wam do gustu ?

W okresie zimy i wczesnej wiosny polecam wykonać sos w oparciu o pomidory pelati z puszki. Obecnie gdy dostępne są pomidory dojrzewające na słońcu, charakteryzujące się naturalną słodkością, możemy (ale nie musimy) zrezygnować z pelati i czerpać z bogactwa natury do jakich niewątpliwie należą pomidory typu: malinówki czy bawole serca.

SOS POMIDOROWY (wersja podstawowa):

puszka pomidorów pelati, (bez skórek, razem z sosem), ok. 240 g lub 6 dojrzałych pomidorów + 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 małe ząbki czosnku (obrane, bez skórki)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz (najlepiej utłuczony w moździerzu)
5-6 listków bazylii lub płaska łyżeczka suszonej bazylii

Jeżeli zdecydowaliśmy się na przygotowanie sosu w oparciu o świeże pomidory, to nacinamy je nożykiem, sparzamy wrzątkiem, usuwamy skórki i gniazda nasienne. Następnie do świeżych pomidorów dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz pozostałe składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie całość przelewamy do rondla, ustawiamy na palniku i zagotowujemy. W momencie gdy sos się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy sos przez ok. 15 minut. Sos powinien zgęstnieć. Sos można przetrzeć przez sitko o metalowych oczkach (w ten sposób pozbędziemy się ewentualnych pestek lub nieusuniętych skórek pomidora). Po przetarciu sos należy jeszcze raz zagotować. Tak przygotowany sos możemy użyć jako baza do pizzy, dodatek do makaronu czy mięsa.

SOS POMIDOROWY (wersja wzbogacona):

puszka pomidorów bez skórek, razem z sosem, ok. 240 g lub 6 dojrzałych pomidorów
2 małe ząbki czosnku (obrane, bez skórki)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
5-6 listków bazylii lub płaska łyżeczka szczypty suszonej bazylii
1,5 łyżki octu balsamicznego
4 duże, suszone pomidory (odsączone z oliwy/oleju)
Jeżeli sos jest zbyt cierpki, można dosłodzić 1 łyżką płynnego miodu

Do miski przekładamy pomidory razem z zalewą, suszone pomidory, ocet balsamiczny, oliwę, czosnek oraz bazylię. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie przelewamy do rondla, ustawiamy na palniku i zagotowujemy. W momencie gdy sos się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy sos przez ok. 15 minut. Sos powinien zgęstnieć. Sos można przetrzeć przez sitko o metalowych oczkach (w ten sposób pozbędziemy się ewentualnych pestek lub nieusuniętych skórek pomidora). Po przetarciu sos należy jeszcze raz zagotować. I Gotowe.

Smacznego!

 

Komentarze

  1. muszę spróbować tej wersji z sosem balsamicznym

  2. Sos zrobiony z pomidorów smakuje wspaniale. Według mnie nie da się go porównać do sosu „z puszki”. Lubię jak taki sos ma dużo przypraw – nie tylko bazylia, ale po prostu zioła prowansalskie.

    • Beata Śniechowska

      Bez wątpienia sos zrobiony z dojrzałych, wygrzanych na słońcu pomidorów (np. malinówek) jest nieziemski. Jednak polecam robić sosy ze świeżych pomidorów, gdy jest na nie sezon. Poza nim pomidory są kwaśne, pozbawione smaku, aromatu, dojrzewają w niezbyt ekologicznych warunkach. Dodatkowo takie pomidory trzeba dosładzać cukrem lub miodem. Dlatego w zimie lepiej sięgać po najwyższej jakości włoską passatę pomidorową na bazie pomidorów pelati – mamy wtedy gwarancję, że sos będzie bogaty w smaku. A jeżeli chodzi o dodatki, to tak naprawdę kwestia gustu i upodobań. Pozdrawiam serdecznie, b :)

  3. Sos bardzo prosty do wykonania – my w szybkapizza.pl preferujemy sos robiony z pomidorów świeżych, ale dobre pomidory z puszki też dadzą smakowity efekt :) To dwa zdecydowanie różne smaki, ale ten pomysł z dodaniem octu balsamicznego jest genialny :)

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję! Zdecydowanie sos na świeżych pomidorach jest lepszy, jednak poza sezonem korzystam z włoskiej passaty, która jest równie aromatyczna i lepiej się sprawdza niż „plastikowe” pomidory, które są dostępne zimą. Ocet balsamiczny nadaje się głównie do pomidorów słodkich, wygrzanych na słońcu – cudownie równoważy i niweluje zbyt słodki posmak w sosie. Ostatnio poznałam jeszcze nową recepturę: na bazie duszonych w oliwie liści laurowych i ząbkach czosnku. Sos jest bardzo wyrazisty i bogaty w smaku. Jestem ciekawa jakie Wy dajecie dodatki do swojego sosu – chociaż nie zdziwię się, jeżeli to tajna, przez wiele lat wypracowana receptura. Pozdrawiam serdecznie, b.

  4. Chciałbym codziennie czytać coś tak dobrego.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress