fot. Piotr Bolko (good-food.tv)
Dziś przedstawię Wam dwie opcje jak w dziecinnie prosty sposób przygotować niesamowicie smaczny sos pomidorowy. Pierwsza opcja to przepis podstawowy czyli minimum składników niezbędnych do uzyskania pysznego i szybkiego sosu pomidorowego. Druga opcja to wersja podstawowa wzbogacona o smak suszonych pomidorów i octu balsamicznego. Te dwa niepozorne składniki wynoszą smak sosu o kilka poziomów wyżej! Ciekawa jestem, która wersja przypadnie Wam do gustu ?
W okresie zimy i wczesnej wiosny polecam wykonać sos w oparciu o pomidory pelati z puszki. Obecnie gdy dostępne są pomidory dojrzewające na słońcu, charakteryzujące się naturalną słodkością, możemy (ale nie musimy) zrezygnować z pelati i czerpać z bogactwa natury do jakich niewątpliwie należą pomidory typu: malinówki czy bawole serca.
SOS POMIDOROWY (wersja podstawowa):
puszka pomidorów pelati, (bez skórek, razem z sosem), ok. 240 g lub 6 dojrzałych pomidorów + 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 małe ząbki czosnku (obrane, bez skórki)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz (najlepiej utłuczony w moździerzu)
5-6 listków bazylii lub płaska łyżeczka suszonej bazylii
Jeżeli zdecydowaliśmy się na przygotowanie sosu w oparciu o świeże pomidory, to nacinamy je nożykiem, sparzamy wrzątkiem, usuwamy skórki i gniazda nasienne. Następnie do świeżych pomidorów dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz pozostałe składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie całość przelewamy do rondla, ustawiamy na palniku i zagotowujemy. W momencie gdy sos się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy sos przez ok. 15 minut. Sos powinien zgęstnieć. Sos można przetrzeć przez sitko o metalowych oczkach (w ten sposób pozbędziemy się ewentualnych pestek lub nieusuniętych skórek pomidora). Po przetarciu sos należy jeszcze raz zagotować. Tak przygotowany sos możemy użyć jako baza do pizzy, dodatek do makaronu czy mięsa.
SOS POMIDOROWY (wersja wzbogacona):
puszka pomidorów bez skórek, razem z sosem, ok. 240 g lub 6 dojrzałych pomidorów
2 małe ząbki czosnku (obrane, bez skórki)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
5-6 listków bazylii lub płaska łyżeczka szczypty suszonej bazylii
1,5 łyżki octu balsamicznego
4 duże, suszone pomidory (odsączone z oliwy/oleju)
Jeżeli sos jest zbyt cierpki, można dosłodzić 1 łyżką płynnego miodu
Do miski przekładamy pomidory razem z zalewą, suszone pomidory, ocet balsamiczny, oliwę, czosnek oraz bazylię. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie przelewamy do rondla, ustawiamy na palniku i zagotowujemy. W momencie gdy sos się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy sos przez ok. 15 minut. Sos powinien zgęstnieć. Sos można przetrzeć przez sitko o metalowych oczkach (w ten sposób pozbędziemy się ewentualnych pestek lub nieusuniętych skórek pomidora). Po przetarciu sos należy jeszcze raz zagotować. I Gotowe.
Smacznego!
muszę spróbować tej wersji z sosem balsamicznym
Sos zrobiony z pomidorów smakuje wspaniale. Według mnie nie da się go porównać do sosu „z puszki”. Lubię jak taki sos ma dużo przypraw – nie tylko bazylia, ale po prostu zioła prowansalskie.
Sos bardzo prosty do wykonania – my w szybkapizza.pl preferujemy sos robiony z pomidorów świeżych, ale dobre pomidory z puszki też dadzą smakowity efekt To dwa zdecydowanie różne smaki, ale ten pomysł z dodaniem octu balsamicznego jest genialny
Chciałbym codziennie czytać coś tak dobrego.
Dzięki, jeszcze nigdy nie robiłam sosu balsamicznego, to musi być przepyszne.
Kategorie
Komentarze