Image
Top
Navigation
Kwiecień 26, 2015

Granola z orzechami

DSCF2432-2fot. Beata Śniechowska

Orzechowa granola z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami, to jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Ta kupiona w sklepie nie jest tak smaczna i chrupiąca jak domowa, w dodatku jest znacznie droższa. Najlepsze w domowej granoli jest to, że w tak łatwy sposób można przygotować sobie kilka porcji wcześniej i sięgać po nią kiedy ma się na to ochotę. Świetnie pasuje z owocami, jogurtem, mlekiem a nawet jako chrupiąca przekąska między posiłkami. 

Wskazówki:

Jeżeli nie masz wszystkich wymienionych składników, to możesz zastąpić je innymi (np. migdałami, orzechami pecan, innym rodzajem płatków. Ważne jest aby zgadzała się relacja składników suchych do mieszaniny wody i miodu. Do granoli można również wykorzystać inne rodzaje płatków: np. jęczmienne lub jaglane. Natomiast nie polecam płatków kukurydzianych.

Gotową granolę można przechowywać w słoiku lub hermetycznej puszce ok. 2 tygodnie.

SKŁADNIKI NA OK. 8 – 10 PORCJI:

200 g płatków owsianych
40 g orzechów włoskich

30 g posiekanych orzechów laskowych
30 g pestek słonecznika
30 g poppingu z amarantusa
20 g siemienia lnianego
20 g sezamu
10 g nasion chia
2 szczypty soli morskiej
100 g płynnego miodu
80 g wody

Do miski przełożyć wszystkie produkty suche (płatki, orzechy itp.). Dodać miód, wyrobić ręką, a następnie dodać wodę i ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C (tylko termoobieg). Arkusz papieru do pieczenia zgnieść a następnie: namoczyć w wodzie, wycisnąć z wody i rozłożyć na blaszce do pieczenia.

Rozsypać równomiernie masę na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie przemieszać masę za pomocą łyżki i suszyć w piekarniku jeszcze ok. 15 minut aż do momentu gdy kawałki granoli się ze sobą posklejają, wyschną i delikatnie skarmelizują. Gdy granola nadal jest zbyt jasna, to na sam koniec można podpiec ją w temperaturze 190 st C przez ok. 3-4 minuty.

Granolę wystudzić, porcję przełożyć do miseczki z jogurtem a resztę schować do hermetycznie zamykanej puszki!

Na zdrowie!

DSCF2435-2

 

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress