Image
Top
Navigation
Styczeń 14, 2015

Golonka duszona w cydrze

_DSC0527afot. Piotr Bolko 

Od dziecka lubiłam jeść golonkę. Jak byłam mała to tato zabierał mnie do małej wioski pod moim rodzinnym miastem na wyjątkowo smaczną golonkę z pieca. Tamtejszy bar był naprawdę obskurny, jednak serwowali tam najlepsze golonki, jakie w życiu jadłam. Ten smak zapadł mi w pamięci na długo i wiele lat zajęło mi opracowanie równie smacznej receptury. Teraz mogę śmiało powiedzieć, że golonka to moje „firmowe” danie. Aby uzyskać naprawdę soczystą, miękką golonkę z rozpływającym się tłuszczem i kolagenem, to należy zadbać o kilka istotnych szczegółów. Najlepiej zamówić i kupić świeże mięso u lokalnego rzeźnika. Wszak jakość mięsa również decyduje o efekcie końcowym. Żeby mięso odpowiednio skruszało należy marynować golonki w specjalnej solance i zostawić je w niej na ok. 2 dni, następnie przygotować aromatyczny bulion, dodać ciemne piwo Porter (lub jak w tym przepisie cydr) i dusić z warzywami na wolnym ogniu. Kolejny etap to zrobienie miodowej glazury i dopieczenie golonki  w piekarniku. A wszystko to po to, aby podać soczyste mięso z niezwykle chrupiącą skórką.Świetnym dodatkiem do golonki będzie konfitura z żurawiny, chrzan lub musztarda dijon. Myślę, że ten przepis przypadnie do gustu wielu entuzjastom dobrej golonki.

SKŁADNIKI (na ok. 3-4 porcje):
ok. 1,8 – 2 kg golonki
Solanka:
2,5 l wody
220 g soli
4 liście laurowe
1 łyżka ziaren pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego
100 ml octu winnego
Bulion:
3 marchewki
2 cebule
3 gałązki selera naciowego
1 korzeń pietruszki
8 gałązek tymianku
ok. 500 ml cydru (można zamienić na ciemne piwo)
1 jabłko (np. antonówka, szampion, granny smith itp.)
przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu
Glazura:
3 łyżki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego (jasnego) (uwaga! jeżeli jesteś uczulony na gluten, sprawdź skład sosu sojowego – niektóre sosy zawierają gluten. Zamiast sosu sojowego dodaj więcej oliwy i 3 szczypty soli morskiej)
5 łyżek cydru
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne

Zaczynamy od przygotowania solanki. W tym celu wlewamy ok. 2,5 l wody do garnka, dodajemy: sól, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i zagotowujemy. Solankę studzimy, wlewamy ocet winny, wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 2 dni (mięso powinno być całkowicie przykryte przez roztwór).
_DSC0555qfot. Piotr Bolko

Do dużego, szerokiego garnka wlewamy ok. 3 litry czystej wody, wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (marchew, seler, cebulę, pietruszkę), ziele angielskie, pieprz, listki laurowe i gotujemy przez ok. 20 – 30 minut. Golonki opłukujemy z solanki (solankę wylewamy), wkładamy do gotującego się bulionu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Następnie wlewamy cydr (zostawiamy na później ok. 5 łyżek cydru), dodajemy przekrojone na pół jabłko i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny aż golonki zmiękną.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C (termoobieg + grzałka dolna i górna). Do wysokiego naczynia wlewamy wszystkie składniki glazury i miksujemy za pomocą blendera. Delikatnie wyciągamy golonki i przykładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy z wierzchu glazurą i wstawiamy na środkową półkę piekarnika na ok. 15-20 minut.

Smacznego!

_DSC0585q

fot. Piotr Bolko

 

 

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress