Image
Top
Navigation
Sierpień 14, 2017

Gęsta zupka z kaszą jaglaną i młodymi warzywami

DSCF1877fot. Beata Śniechowska

W momencie, gdy Twoje dziecko zjadło już wszystkie możliwe dania ze słoiczka przychodzi ten (dla jednych cudowny, dla innych przerażający) czas, w którym trzeba zacząć przygotowywać posiłki samodzielnie. I wszystko jest świetnie, gdy ma się w domu pociechę, która jest otwarta na nowe smaki i chętnie próbuje Twoich kulinarnych eksperymentów a Ty kochasz gotować. Sprawa nieco może się skomplikować, gdy zapracowana mama (lub tato! Ohhhh yeaaahhh) nie przepadają za gotowaniem. Rada jest jedna: drogi rodzice ODWAGI i wiary w Wasze siły! Gotowanie dla dziecka to wspaniała przygoda, nauka pokory (szczególnie, gdy pieczołowicie  przygotowywana przez godzinę „papka” ląduje na środku dywanu), ale też niesamowicie spędzony czas poświęcony na odkrywaniu potrzeb i smaków Waszego maleństwa. I mówię Wam: nie trzeba być Master Chefem, żeby gotować z sercem. Ta otoj gęsta, pożywna „zupka-potrawka” na bazie kaszy jaglanej, rosołu oraz letnich warzyw to pomysł na pierwsze lub drugie danie… a nawet kolację dla Twojego dziecka. Smaki są delikatne, produkty starannie dobrane. No to co: do dzieła!

DSCF1878Przepis na 2-3 porcje:

30 g kaszy jaglanej
1/2 kolby kukurydzy
1 pomidor (sparzony, bez skórki)
1 mała marchew
1/3 korzenia pietruszki
1 gotowane jajko
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
250 ml rosołu lub wody

Kaszę jaglaną przełożyć na sitko, sparzyć wrzątkiem a następnie obficie przelać bieżącą, zimną wodą.
Pomidora i marchew pokroić w kostkę,  ostrym nożem ściąć z kolby kukurydzy ziarna, korzeń pietruszki zetrzeć na tarce. Warzywa przełożyć do rondelka, zalać rosołem lub wodą, dodać masło i dusić ok. 20 minut. Po tym czasie wsypać kaszę jaglaną i dusić kolejne 10-15 minut (od czasu do czasu kontrolować ilość płynu w garnku. W zależności od intesywności gotowania będzie trzeba uzupełnić potrawkę wodą. Zupka powinna być na tyle gęsta, aby „trzymała” się łyżki przy nakładaniu i karmieniu).

Gotową zupkę ostudzić, przełożyć do miseczki, dodać na wierzch posiekane jajko i koperek. Karmić z dumą i radością! Trzymam kciuki, aby zupka trafiała do prosto do uśmiechniętej buzi!

DSCF1883

 

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress