Image
Top
Navigation
Wrzesień 19, 2014

Fit sałatka z brokułami

DSCF8576-2fot. Beata Śniechowska

Brokuły, rzodkiewka, szczypior a do tego… nuta orzechowa, która skryła się pod postacią oleju z orzechów włoskich i prażonych migdałów!  Kto mnie zna bliżej, to wie, że na tego typu ciekawe połączenia mówię „PETARDA!!!”… Taka jest właśnie ta kompozycja… Nieprzewidywalna, intrygująca, niezwykle aromatyczna. A w dodatku jej przygotowanie zajmuje ok. 10 minut. 

Swoją drogą, ciekawa jestem jakie Wy znajdziecie na nią określenie ? 

PRZEPIS NA 2 PORCJE:

  • 250 g brokułów
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2,5 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • sól morska, pieprz

Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni do momentu aż lekko zbrązowieją. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i wrzucamy do wrzącej wody różyczki brokułów. Brokuły gotujemy ok. 2-3 minuty. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem. Brokuły odcedzamy i od razu przekładamy do miski z zimną wodą (w celu zatrzymania procesu gotowania). Ponownie odcedzamy zahartowane brokuły.

Rzodkiewki kroimy w plasterki lub w słupki. Do miski przekładamy brokuły, rzodkiewki, szczypiorek, rodzynki oraz podprażone migdały. Całość polewamy olejem z orzechów włoskich i doprawiamy do smaku solą morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego !

DSCF8589-3

https://www.youtube.com/watch?v=YyY5upiRO8Q

Komentarze

  1. Tak a propos brokułów i sałatek, ostatnio chodzi za mną połączenie brokuł + maliny (może dlatego, że niemal codziennie się uroczo na mnie patrzą z biskupińskich warzywniaczków), może znasz jakiś przepis albo chodzi ci po głowie jakieś fajne ich połączenie (migdały? jakiś ser?), najlepiej sałatkowe? xx

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress