Image
Top
Navigation
Sierpień 23, 2014

Ekspresowy biszkopt z patelni z mozarellą i pomidorami

DSCF9122fot. Beata Śniechowska

Ekspresowy biszkopt z patelni to przepis, który okazał się absolutnym hitem w mojej książce „Smaki marzeń”. Jest lekki, puszysty  i zarazem sycący. To idealna inspiracja na „weekendowe, leniwe śniadanie. Dodatki można dobrać dowolne. Biszkopt z patelni będzie pyszny zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Smacznego!

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ (1 BISZKOPT):

2 jaja (ja użyłam zerówki, rozmiar M)
ok. 40 g mozarelli
6 czarnych oliwek
5 pomidorków koktajlowych
1 łyżka posiekanego szczypiorku
masło klarowane do smażenia
1 łyżka mąki (ja użyłam bezglutenowej, ryżowej, ale można wykorzystać mąkę pszenną)
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

DSCF9150Pomidorki myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Mozarellę kroimy w kostkę lub rwiemy na mniejsze kawałki (o wymiarach ok. 1-2 cm). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 – 220 st C (funkcja grill lub grzałka górna).

Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek i przelewamy je do osobnych misek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka rozmącamy widelcem i przelewamy do białek. Następnie przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.

Na teflonowej patelni**** (przystosowanej do zapiekania w piekarniku) rozpuszczamy klarowane masło (ok. 1 łyżeczka), rozgrzewamy, wlewamy masę jajeczną na patelnię i rozprowadzamy ją za pomocą silikonowej łopatki. Na biszkopt układamy kawałki mozarelli, rozrzucamy oliwki i pomidorki. Smażymy aż spód będzie ładnie zrumieniony. Następnie przekładamy patelnię na górną półkę w piekarniku i opiekamy biszkopt aż masa jajeczna się zetnie i lekko zrumieni (ok. 2-4 minuty).

Gotowy biszkopt, wyjmujemy z piekarnika, zsuwamy z patelni prosto na talerz, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.

 *** Jeżeli nie masz patelni, którą można wkładać do piekarnika i zapiekać w niej potrawy, to jest na to świetna rada. Pomysłem podzieliła się pewna miła osoba na moim fanpage na facebooku.
Wystarczy wyłożyć blachę do pieczenia papierem i zsunąć na nią omlet (ewentualnie można to zrobić w tortownicy, jednak nie ma takiej konieczności, gdyż omlet od spodu powinien być już podsmażony, dobrze ścięty i nie będzie się wylewał poza swój obręb i zmieniał kształt). Blachę z biszkoptem wkładamy do piekarnika i chwilę zapiekamy.

SMACZNEGO

 

 

Komentarze

  1. Baetko, myslisz ze patelnie tefal moge wlozyc do piekarnika?ostatnio z patelni wlozylam biszkopt na talerz i caly sie rozwalil.:(

    • Beata Śniechowska

      Aniu! Zależy, którą masz patelnię tefala? Nie wiem czy rączka jest odporna na wysokie temperatury. A dlaczego się rozwalił ? W momencie, gdy omlet jest dobrze usmażony od spodu, nie powinien się rozwalić przy zsuwaniu na blachę do pieczenia lub tortownicę. Daj znać co postanowiłaś :) Życzę wytrwałości – nie poddawaj się :D Buziaki, b.

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress