Image
Top
Navigation
Październik 1, 2014

Dynia z marynowaną cebulą i rodzynkami [włoska inspiracja]

DSCF0666fot. Beata Śniechowska

Dzisiejszy przepis to idealnie zbalansowane „antipasto” zainspirowane kuchnią włoską.

Dynia sama w sobie jest słodkawa a niczym nie przyprawiona bywa mdła. Dlatego połączenie słodkiej, podpieczonej dyni z wyrazistą, kwaśną cebulą duszoną w winie z przyprawami korzeniowymi nadaje dyni charakteru i wydobywa z niej jeszcze więcej smaku.

SKŁADNIKI NA 4 – 6 OSÓB:

ok. 400 g dyni
2 duże cebule
3 łyżki rodzynek
opcjonalnie: 3 łyżki prażonych orzechów pinii
oliwa lub olej do smażenia
ok. 70 ml octu z białego wina
ok. 120 ml białego wina
przyprawy: 3 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, sól, 2 goździki, szczypta cynamonu

Dynię myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plastry (można użyć maszyny do krojenia lub mandoliny). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim plastry dyni, skrapiamy je oliwą z oliwek, posypujemy solą oraz pieprzem i wstawiamy na ok. 15 – 20 minut do piekarnika (czas należy regulować w zależnośći od rodzaju dyni i grubości pokrojonych plastrów).

Cebule kroimy w piórka a następnie szklimy na oliwie lub oleju. Cebula powinna zmięknąć, jednak nie należy jej zrumienić (skarmelizować). Cebulę zalewamy octem winnym oraz białym winem. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, goździki, liście laurowe, cynamon). Płyn na patelni powinien zredukować się o 1/2 objętości. Na koniec dodajemy rodzynki i podprażone orzeszki piniowe. Podpieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy na płaskim talerzu i zalewamy cebulą wraz z marynatą. Calość studzimy i odstawiamy na minum 1 godzinę do lodówki (najlepsze efekty smakowe uzyskuje się na drugi dzień).

Smacznego!

DSCF0682

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress