Image
Top
Navigation
Sierpień 10, 2015

Drożdżówki z twarogiem – pachnące rozmarynem i cytrusami

DSCF4202fot. Beata Śniechowska

Uwielbiam, gdy moją kuchnię wypełnia zapach ciasta drożdżowego! Ciepła drożdżówka z serem to taka mała, prosta rzecz a cieszy i wprowadza sielski, domowy klimat. Mnie od razu przenosi do czasów dzieciństwa i wakacji nad naszym polskim morzem, gdzie codziennie na plaży można było kupić właśnie taką bułkę z serem lub jagodziankę! Wspaniałe wspomnienia (…)

Przepis na ok. 9 drożdżówek

Ciasto:
ok. 260 g mąki pszennej (np. typ 500 lub 550)
120 g mleka
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
50 g miękkiego masła
1 jajo
zest z cytryny i pomarańczy (skórka otarta ze sparzonej cytryny i pomarańczy)
1 szczypta soli

Masa twarogowa:
250 g tłustego twarogu
80 g śmietany
igiełki zerwane z 1 gałązki rozmarynu
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
3-4 łyżki cukru trzcinowego
1 rozmącone jajko + 2 łyżki zimnej wody

Drożdże rozkruszyć i przełożyć do ceramicznego kubka. Wsypać 1 łyżkę cukru, zalać ciepłym mlekiem (ok. 25 – 30 st C), dodać mąkę, wymieszać i odstawić na 15 minut aż rozczyn się spieni.

Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier, sól, następnie wlać drożdże wymieszane z mlekiem, zesty cytrusowe, jajko, miękkie masło i dokładnie razem wyrobić. Ciasto drożdżowe można wyrobić także ręcznie – najlepiej w dużej misce (Uwaga! konsystencja ciasta drożdżowego powinna być luźna i może lepić się do rąk, dlatego lepiej wyrobić je za pomocą robota). Gładkie ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja zazwyczaj wkładam je do piekarnika nagrzanego do ok. 25 stopni).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę opruszoną mąką i ponownie wyrobić (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Z ciasta uformować gruby wałek, który następnie należy pociąć nożem na 9 plastrów równej grubości. Na blaszce do pieczenia rozłożyć arkusz papieru i poukładać 9 równych krążków. Ponownie przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na ok. 15 minut.

W międzyczasie przygotować masę serową. Twaróg możemy zmielić (przynajmniej 2 razy w maszynce do mielenia) i połączyć z pozostałymi składnikami farszu lub zmiksować z żółtkami, kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec do twarogowej masy dodać drobno posiekane igiełki rozmarynu.

Wyciągnąć podrośnięte krążki drożdżowe i formować z nich bułki z wgłębieniem. Farsz przelać do dużego rękawa cukierniczego (farsz można zostawić również w misce i nakładać łyżką). Rozmącone jajko wymieszać z zimną wodą.

Bułeczki wypełnić masą twarogową, brzegi posmarować rozmąconym jajkiem z wodą i obsypać cukrem trzcinowym.

Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 st C (grzałka górna + dolna, bez termoobiegu) na ok. 25 – 27 minut. Bułeczki przestudzić i serwować z zimnym mlekiem.

Smacznego!DSCF4197fot. Beata Śniechowska

 

 

 

 

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress