Image
Top
Navigation
Lipiec 30, 2016

Drożdżówki z malinami i rabarbarem

DSCF8874fot. Beata Śniechowska

Jestem chyba uzależniona od zapachu drożdżowego ciasta, które od zawsze było dla mnie „alchemią”. Składniki suche, płynne,  rozczyn, który musi się spienić, podwajające w spokojnych warunkach objętość ciasto! Lubię czekać jak ciasto w spokoju wyrasta. Wspominam wtedy jak moja babcia radziła, aby w trakcie tego procesu nie trzaskać drzwiami, nie robić przeciągów i nie wpuszczać mężczyzn do kuchni (bo przecież ciasto nie wyrośnie!!!). Mimo że kochałam babcię całym sercem, to nie jestem w stanie przestrzegać jej nakazów. Kuchnię mam otwartą i w zasadzie znajduje się w salonie, podczas pichcenia uwielbiam mieć na oku moich ukochanych mężczyzn a drzwi do kuchni nie mam! Ot to! A mimo tego drożdżówki są pięknie wyrośnięte, smaczne, błyskawicznie znikają, tylko smakują nieco inaczej niż robione niegdyś z babcią (…)

Przepis na ok. 8 – 10 sztuk

ok. 300 g mąki pszennej (np. typ 500 lub 550)
150 ml mleka
20 g świeżych drożdży
80 g cukru
50 g miękkiego masła
1 jajo
1 szczypta soli

ok. 400 g rabarbaru
ok. 250 g malin

dodatkowo:
1 rozmącone jajko 

Drożdże rozkruszyć i przełożyć do ceramicznego kubka. Wsypać 1 łyżkę cukru, zalać ciepłym mlekiem (ok. 25 – 30 st C), dodać mąkę, wymieszać i odstawić na 15 minut aż rozczyn się spieni.

Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier, sól, następnie wlać drożdże wymieszane z mlekiem, jajko, miękkie masło i dokładnie razem wyrobić. Ciasto drożdżowe można wyrobić także ręcznie – najlepiej w dużej misce (Uwaga! konsystencja ciasta drożdżowego powinna być luźna i może lepić się do rąk, dlatego lepiej wyrobić je za pomocą robota). Gładkie ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja zazwyczaj wkładam je do piekarnika nagrzanego do ok. 25 stopni).

W międzyczasie umyć maliny i rabarbar. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę lub na długie słupki.

Piekarnik rozgrzać do 190 st C.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę opruszoną mąką i ponownie wyrobić (w razie potrzeby dodać ok. 2-3 łyżki mąki ). Z ciasta uformować gruby wałek, który następnie należy pociąć nożem na 8-10 plastrów równej grubości. Na blaszce do pieczenia rozłożyć arkusz papieru i poukładać 8-10 równych krążków (można zrobić delikatne wgłębienie na środku). Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, na bułkach drożdżowych ułożyć przygotowane maliny i rabarbar i opcjonalnie posypać nieupieczoną kruszonką (według jednego z tych przepisów). Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.

DSCF8877

 

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress