Image
Top
Navigation
Grudzień 17, 2015

Drożdżowe rollsy z makiem i mascarpone

DSCF4829fot. Beata Śniechowska

Święta Bożego Narodzenia to magiczny, cudowny czas. Uwielbiam poddawać cudownemu nastrojowi, który panuje wokół nas. Dużo wcześniej robię zakwas na barszcz, przygotowuję domową przyprawę piernikową, suszę cytrusy na choinkę, przygotowuję dla rodziny i bliskich przeróżne słodkie upominki (konfiturę pomarańczową z chili, rozgrzewający imbir w syropie do herbaty, marcepanowe kartofelki czy pierniczki). W całym domu pachnie cynamonem i domowymi wypiekami!
Jednym z moich ulubionych, świątecznych wypieków są makowo-serowe „zawijańce”. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Dzięki dodaniu do masy makowej, kremu na bazie mascarpone i wanilii, ciasto jest wilgotne i pełne aromatu po upieczeniu.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
ok. 280 g mąki pszennej (ewentualnie dodatkowo 1 – 2 łyżki)

100 ml mleka
25 g drożdży
50 g cukru
1 jajo
50 g miękkiego masła
1 szczypta soli
opcjonalnie: skórka otarta z 1 pomarańczy (tylko zest)

Masa makowa:
180 g mielonego maku

150 ml mleka
ok. 70 g miodu
2 łyżki cukru (np. trzcinowego)
2 łyżki rodzynek namoczonych w małej ilości alkoholu (np. rumie, whisky lub białym winie)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
250 g mascarpone
2 żółtka
1 płaska łyżka budyniu waniliowego, dodatkowo: 1/2 laski wanilii

Dodatkowo:
1 żółtko + 1 łyżka zimnej wody
3 łyżki płatków migdałowych

DSCF4856

Drożdże rozkruszyć, przełożyć miski, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem (ok. 25 – 30 st C), dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut aż rozczyn zacznie reagować.

Do dużej miski (lub na stolnicę) przesiać mąkę, dodać sól, otartą skórkę z pomarańczy, następnie wlać drożdże wymieszane z mlekiem, jajko, miękkie masło i dokładnie razem wyrobić. Jeżeli ciasto zbyt lepi się do rąk, dodać 1 – 2 łyżki mąki i dalej wyrobić. Gładkie ciasto przykryć bawełnianą ściereczka i odłożyć na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować masę makową.

W rondlu zagotować mleko, zmniejszyć moc palnika, wsypać mielony mak, podgrzewać stale mieszając aż masa makowa stanie się gęsta (ok. 5 minut). Na koniec ściągnąć rondel z palnika, dodać miód, rodzynki (razem z alkoholem), orzechy i dokładnie wymieszać. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę, dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii, łyżkę budyniu i serek mascarpone. Całość delikatnie wymieszać z wystudzoną masą makową.

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Połowę ciasta rozwałkować na cienki (ok. 0,3 – 0,5 cm) placek tworząc prostokąt. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować połowę masy makowej, zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić ciasto w kawałki o szerokości ok. 6 cm i poukładać obok siebie w  tortownicy (pomiędzy poszczególnymi kawałkami ciasta mogą zostać wolne przestrzenie). To samo zrobić z drugą częścią ciasta.

Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st C (funkcja grzałka dolna + górna). Ciasto posmarować z góry żółtkiem wymieszanym z zimną wodą, obsypać migdałami i wstawić na ok. 60 minut do rozgrzanego piekarnika (na drugą półkę od dołu). Na koniec podwyższyć temperaturę w piekarniku do 180 st C i piec ciasto ok. 5 – 10 minut aż ładnie się zrumieni.

Gotowe ciasto wystudzić w formie, przełożyć na talerz i rwać lub kroić rollsy na mniejsze kawałki ciesząc się smakiem i aromatem domowego wypieku! Smacznego!

DSCF4833

 

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress