Image
Top
Navigation
Październik 25, 2013

Dorsz pieczony w cieście solnym

dorsz_pieczony_w_ciescie_solnym(fot. Piotr Bolko/good-food.tv)

Ryba w cieście solnym to bardzo proste, ale jakże efektowne danie. Upieczoną rybę wyciągamy z ciasta solnego na oczach naszych gości. W momencie gdy zaczniemy rozkrajać skorupkę solną, ze środka zaczyna wydobywać się aromatyczna para, która niesie ze sobą zapachy dodanych ziół, cytryny i soli morskiej … To się dopiero nazywa uczta dla wszystkich zmysłów!

PRZEPIS NA 2 PORCJE

Ryba:

  • 4 filety z dorsza bez ości, ale ze skórą (po ok. 160 g każdy)
  • 6-8 gałązek tymianku
  • 2 plastry cytryny
  • 2 szczypty nasion kopru włoskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (ewentualnie: 2 plasterki surowego boczku lub pancetty)

Ciasto solne:

  • 350 g soli morskiej
  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g wody
  • 2 jaja
  • 6 -8 listków laurowych

Przygotowujemy ciasto solne. Do miski wsypujemy mąkę, wodę, jaja i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie można dodać więcej mąki. Gdy składniki się połączą w jednolitą masę, to dodajemy sól oraz pokruszone listki laurowe i ponownie je wyrabiamy.

Filety z dorsza płuczemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy bardzo dokładnie na ręczniku papierowym (to bardzo ważne).

Nasiona kopru włoskiego prażymy przez 2-3 minuty na suchej patelni, przekładamy do moździerza razem z pieprzem i dokładnie rozcieramy.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto solne wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, układamy na nim pierwszy filet dorsza (skórą do dołu). Następnie posypujemy go mieszanką z pieprzu i kopru włoskiego, kładziemy po 3-4 gałązki tymianku oraz 1 plasterek cytryny. Rybę przykrywamy drugim filetem z dorsza (tym razem skórą do góry). Skórę z dorsza smarujemy dokładnie oliwą z oliwek* i przykrywamy ciastem solnym. Ciasto solne jest elastyczne i bardzo łatwo się formuje. Bez problemu można z niego ulepić dowolny kształt – najlepiej ryby. Opisaną czynność wykonujemy identycznie z pozostałymi dwoma filetami z dorsza. Ryby układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy 27 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu rozcinamy ciasto solne, wyciągamy rybę za pomocą szpatułki i serwujemy. ..

Acha – pamiętajcie, że ciasta solnego się nie je.

* Zamiast oliwy z oliwek na górną warstwę ryby można położyć 1 cienki plasterek surowego boczku lub pacetty. Smak będzie obłędny.

Smacznego!

Komentarze

  1. halszka1959

    Upieczoną rybę wyciągamy z ciasta solnego na oczach naszych gości. – chyba trochę będzie ich ta sól piekła :D.
    Ale żarty na bok, zawsze boję się że ta ryba może być za słona po upieczeniu.

    • Beata Śniechowska

      Słów kilka na temat „żeby ryba nie była za słona”:
      a) Filety po wypłukaniu w wodzie muszą być bardzo dobrze osuszone ręcznikiem papierowym.
      b) Najpierw zagniatamy ciasto z mąki, jajek i wody, a na samym końcu, jak już mamy wyrobione ciasto dodajemy sól.
      c) Filety z ryby układamy skórą na zewnątrz.
      Wierzę, że przestrzeganie tych zasad nie spowoduje przesolenia ryby. Dorsz, którego przygotowałam był odpowiednio przyprawiony. Inaczej nie odważyłabym się opublikować Wam tego przepisu :).
      Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego, b.

      • halszka1959

        dzięki, będę próbować :)

  2. Zawsze wszyscy robią te rybki w takich solnych kopcach. Pierwszy raz widzę je w takim ślicznym solnym cieście:) Są piękne. Mój oszczędny chochlik mówi mi za uchem, że jednak trochę szkoda składników, przede wszystkich tych jaj, a trzeba je wyrzucić. Ale co tam, raz nie zawsze:)

  3. Piękne! Ja zawsze piekłąm ryby w soli, pod taką pierzynką solną. Nigdy w cieście, a to takie efektowne! Koniecznie spróbuję! Uwielbiam tak pieczone ryby.
    Dodajębloga do ulubionych. Wspaniałe zdjęcia, aż chce się jeść! Pozdrawiam z Krakowa.

    • Beata Śniechowska

      Dziekuje Ci Leno! Mam nadzieję, że znajdziesz u mnie wiele pysznych pomysłów na pieczone ryby i nie tylko! Buziaki z Wrocławia.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress