Image
Top
Navigation
Październik 29, 2014

Długo pieczone żeberka w marynacie anyżowo – pomarańczowej

DSCF8848fot. Beata Śniechowska

Koniec października. Trawa pokryła się dywanem szeleszczących liści, słońce dociera do nas z mniejszą energią, poranki witają nas chłodnym powiewem i ostrzejszym niż dotychczas powietrzem! Nie mam już ochoty na moje ulubione mojito czy sorbet malinowy. Teraz chętniej sięgam po rozgrzewający napój z lawendą, miodem i skórką pomarańczową czy aromatyczną kadamonową kawę z mlekiem migdałowym. Złota, polska jesień w pełni! Taka jesienna aura nastroiła mnie do opracowania receptury na rozgrzewające danie, które uzupełni braki energetyczne w naszym organizmie i będzie rozpieszczało nasze podniebienia.

Smacznego!

SKŁADNIKI:

1 kg wieprzowych żeberek
6 łyżek sosu sojowego (jasnego), bezglutenowego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
1 łyżka musztardy (np. francuskiej)
4 gwiazdki anyżu
7-10 kropel tabasco lub 2 szczypty płatków chili (ewentualnie 1/2 drobno posiekanej papryczki chili)
3 cm świeżego imbiru
1/2 pomarańczy
sól, pieprz

Gwiazdki anyżu utłuc w moździerzu. Imbir zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do miski przelać sos sojowy, oliwę, ocet winny. Dodać tabasco (lub chili), musztardę, miód, anyż oraz imbir. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Żeberka wieprzowe doprawić solą oraz pieprzem, ułożyć w szerokim płaskim naczyniu i zalać marynatą. Żeberka włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej marynować całą noc).

Piekarnik nagrzać do temperatury 130 st C. Pomarańczę pokroić w plastry. Żeberka przełożyć do blachy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Pomiędzy mięsem ułożyć plastry pomarańczy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5 – 2 godziny polewając od czasu do czasu marynatą. W połowie czasu pieczenia przełożyć żeberka na drugą stronę. Na ostatnie 15 minut przed końcem pieczenia, można podgrzać temperaturę do 180 st C, żeby powstała chrupiąca skórka na mięsie. Naczynie żaroodporne wyciągnąć z piekarnika, polać sokiem z pieczonych plastrów pomarańczy i od razu podawać.

Zalecam kontrolować długość pieczenia żeberek. W zależności od wielkości i stopnia obtłuszczenia żeberek mogą się one piec ok. 30 minut krócej lub dłużej.

Smacznego!

DSCF8904

DSCF8839-3

Komentarze

  1. ivka73

    Fantastyczne połączenie, mniaaam

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress