Image
Top
Navigation
Wrzesień 22, 2014

Odchudzone burgery [gluten free]

DSCF8416fot. Beata Śniechowska

Uwielbiam zdrowo się odżywiać, chodzić na basen, uprawiać jogging itp. Dzięki temu, czuję się lekko, zachowuję szczupłą sylwetkę i mam więcej energii do działania. Nawet kawa staje się zbędna i piję ją tylko od czasu do czasu dla jej cudownego aromatu i głębokiego smaku. Czasami jednak mam ochotę na coś mniej zdrowego, np. na soczysztego burgera. Żeby dojść do kompromisu pomiędzy zdrowym trybem życia a spełnieniem zachcianki opracowałam przepis na dietetycznego burgera.

Mojego burgera „odchudziłam”, pozbyłam się z niego glutenu a do środka przemyciłam dużo więcej warzyw. Takiego „slow fast fooda” polecam każdemu! Można go zjeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Śmiało mogę zatem powiedzieć: NA ZDROWIE !

SKŁADNIKI NA OK. 8-9 małych „burgerów”:

ok. 350 g chudego mięsa wołowego (zmielonego)
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego 

2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
1/2 posiekanej papryczki chili 
1 bakłażan
2 pomidory (sparzone, bez skórki)
ok. 120 g rolady z koziego sera (lub mozarelli)

2 łyżki gęstego jogurtu
oliwa z oliwek
ulubione świeże zioła, np. tymianek, bazylia, rozmaryn
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na równe, cienkie plastry, ktore następnie rozkładamy na płaskim naczyniu. Plastry oberżyny posypujemy obficie solą i odstawiamy na ok. 15-20 minut.

Pomidory i kozi ser kroimy w plastry o jednakowej szerokości (ok. 8 – 9 plastrów). na tarce o małych oczkach ścieramy seler naciowy, marchewkę oraz czosnek. Starte warzywa przekładamy do miski, dodajemy natkę pietruszki, chili, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżki jogurtu, doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy razem ze zmielonym mięsem.

Plastry baklażana, które pod wpływem soli oddały gorycz wycieramy z nadmiaru soli i naturalnych soków za pomocą ręcznika papierowego. Każdy plaster smarujemy z dwóch stron mała ilością oliwy (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka). Rozgrzewamy patelnię (ryflowaną, ceramiczną lub teflonową) i obsmażamy plastry bakłażana. Staramy się nie zrumienić warzywa, tylko sprawić, aby plastry zwiotczaly i były bardziej elastyczne.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 st C. Na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia układamy plastry bakłażana, posypujemy je pieprzem, solą oraz ulubionymi ziołami (np. tymianek, rozmaryn, bazylia), układamy porcję mięsa, plaster pomidora oraz koziego sera i składamy baklazana na pół. Cakłość spinamy wykałaczką, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Gotowe burgery (ok. 3 sztuki na porcję) serwujemy np. z miksem ulubionych sałat lub z frytkami z pieczonej marchewki, pietruszki czy pasternaka.

Smacznego!

DSCF8420-2DSCF8446-2

 

 

Komentarze

  1. Dorothy

    Dzis zrobiłam na obiad :) wyszły bardzo smaczne i wszyscy sie zajadali :)
    Dziekuje za super pomysł i przepis :)

    • Beata Śniechowska

      Bardzo się cieszę Dorothy :*. To niesamowite, że można przygotować zdrowy fast-food, który wszystkim smakuje i wychodzi na zdrowie! Zaglądaj do mnie częściej po więcej pomysłów na obiad i nie tylko! Pozdrawiam, b.

      • Dorothy

        Jestem stała podglądaczką :) tylko jakoś tak nigdy nie miałam odwagi napisać.
        Pozdrawiam

  2. Rewelacja! Pyszne, zdrowe hamburgery i jeszcze bardzo efektownie wyglądają. Moi bliscy byli zachwyceni :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress