Image
Top
Navigation
Październik 2, 2013

Crostini z „kawiorem” z bakłażana

crositini_z_pastazbaklazana(fot. Beata Śniechowska)

Crostini to małe kromki chleba lub ciabatty opiekane na ruszcie na złoty kolor. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, naciera się je czosnkiem i podaje z różnymi dodatkami. Włosi uwielbiają te chrupiące grzanki i serwują je jako antipasti – czyli przystawki.

Dzisiaj przygotowałam crostini z kawiorem z bakłażana z ostrą papryczką i kolendrą.

PRZEPIS NA 8 SZTUK:

  • 8 kromek ciabatty o grubości ok. 1 cm
  • 1 duży bakłażan (lub 2 małe)
  • ok. 4 łyżki drobno posiekanej kolendry (ewentualnie natki pietruszki)
  • 1-2 drobno posiekane świeże, ostre papryczki (bez pestek)
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatkowo: 1 duży ząbek czosnku (do nacierania pieczywa), ½ cytryny pokrojonej w plasterki (do dekoracji)

Bakłażana najlepiej opalić przy ogniu (ognisku lub grillu). Czas opiekania bakłażana wynosić może ok. 15-20 minut i zależy od jego wielkości. Bakłażan będzie gotowy, gdy jego  skórka mocno się przypiecze (może być nawet przypalona i popękana),  a po przyciśnięciu palcem będzie się on łatwo deformował. Upieczonego bakłażana przecinamy wzdłuż na pół i wybieramy łyżką miąższ do miseczki. Dodajemy  50 ml oliwy, sok z cytryny, kolendrę oraz chili. Na końcu doprawiamy solą morską, pieprzem, rozdrabniamy widelcem  i dokładnie mieszamy.

baklazannagrillu

Kromki ciabatty opiekamy z dwóch stron na rozgrzanym ruszcie lub ryflowanej patelni do grillowania. Następnie nacieramy je czosnkiem i skrapiamy oliwą (ok. 50ml na 8 kromek). Na upieczonym pieczywie układamy pastę z bakłażana.

Kawior z bakłażana do przygotowania w piekarniku:

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę kładziemy na arkuszu folii aluminiowej, posypujemy solą morskiej układamy papryczki chili i polewamy oliwą z oliwek (ok. 80 ml). Następnie zawijamy w folię aluminiową tworząc paczuszki. Folia nie powinna ściśle przylegać do bakłażana. Pieczemy bakłażany przez ok. 60 minut. Po upieczeniu gorący miąższ wraz z chili przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy sok z cytryny, kolendrę, sól morską, pieprz i mieszamy energicznie widelcem. Pastę z bakłażana nakładamy na opieczone i natarte czosnkiem kromki chleba i polewamy pozostałą oliwą z oliwek.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress