Image
Top
Navigation
Grudzień 6, 2013

Comber jagnięcy z salsą paprykowo – pomidorową i macą

comber 2176mal(fot. Piotr Bolko)

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

Salsa

  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 40 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka mielonej papryczki chili
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 mała drobno posiekana biała cebula
  • 1 pęczek posiekanej świeżej bazylii
  • sok z 1 limonki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jagnięcina

  • 4 kawałki combra jagnięcego o wadze 200 g każdy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól gruboziarnista
  • młotkowany kolorowy pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 10 gałązek tymianku

Maca

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej (typ 2000)
  • 6 g świeżych drożdży
  • sól
  • 1 łyżka kminu
  • 8 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ok. 150 g ciepłej wody

Papryki myjemy, przecinamy na pół, wycinamy gniazda nasienne, skórki nacieramy odrobiną oliwy z oliwek i kładziemy papryki pod górną grzałkę piekarnika rozgrzanego do 220 ºC. Pomidory nacinamy nożykiem w krzyżyk i wkładamy również do gorącego piekarnika.

Po 5 minutach wyciągamy pomidory i obieramy ze skórki. Kiedy skórka papryk będzie brązowieć i stanie się nierówna, wyciągamy gorące papryki i szczelnie zawijamy folią spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego. Po 10 minutach odwijamy papryki z folii i ściągamy z nich skórki. Papryki i pomidory drobno kroimy. Dodajemy papryczkę chili, czosnek, cebulę, bazylię, sok z limonki i resztę oliwy z oliwek. Całość doprawiamy solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Combry myjemy, suszymy, a wystające kosteczki oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i ścięgien. Nacinamy mięso ostrym nożem tworząc szachownicę. Paprykę, sól i młotkowany kolorowy pieprz mieszamy ze sobą i nacieramy mieszanką przypraw combry. Gałązki tymianku wkładamy w nacięcia na mięsie. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem klarowanym i smażymy combry po 3 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy combry do piekarnika i pieczemy ok.12 minut w temp. 190 ºC, w połowie czasu, przewracając je na drugą stronę. Gotowe combry wyciągamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy pokruszone drożdże, sól, kminek, oliwę i zalewamy całość wodą. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy bardzo cienkie placki, rozgrzewamy patelnię teflonową i podpiekamy placki z dwóch stron, aż lekko się zrumienią i pojawią się na nich pęcherzyki powietrza.

Combry serwujemy z salsą i macą.

Smacznego!

comber 2176

(fot. Piotr Bolko)

 

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress