SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
Salsa
Jagnięcina
Maca
Papryki myjemy, przecinamy na pół, wycinamy gniazda nasienne, skórki nacieramy odrobiną oliwy z oliwek i kładziemy papryki pod górną grzałkę piekarnika rozgrzanego do 220 ºC. Pomidory nacinamy nożykiem w krzyżyk i wkładamy również do gorącego piekarnika.
Po 5 minutach wyciągamy pomidory i obieramy ze skórki. Kiedy skórka papryk będzie brązowieć i stanie się nierówna, wyciągamy gorące papryki i szczelnie zawijamy folią spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego. Po 10 minutach odwijamy papryki z folii i ściągamy z nich skórki. Papryki i pomidory drobno kroimy. Dodajemy papryczkę chili, czosnek, cebulę, bazylię, sok z limonki i resztę oliwy z oliwek. Całość doprawiamy solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Combry myjemy, suszymy, a wystające kosteczki oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i ścięgien. Nacinamy mięso ostrym nożem tworząc szachownicę. Paprykę, sól i młotkowany kolorowy pieprz mieszamy ze sobą i nacieramy mieszanką przypraw combry. Gałązki tymianku wkładamy w nacięcia na mięsie. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem klarowanym i smażymy combry po 3 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy combry do piekarnika i pieczemy ok.12 minut w temp. 190 ºC, w połowie czasu, przewracając je na drugą stronę. Gotowe combry wyciągamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy pokruszone drożdże, sól, kminek, oliwę i zalewamy całość wodą. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy bardzo cienkie placki, rozgrzewamy patelnię teflonową i podpiekamy placki z dwóch stron, aż lekko się zrumienią i pojawią się na nich pęcherzyki powietrza.
Combry serwujemy z salsą i macą.
Smacznego!
(fot. Piotr Bolko)
Kategorie
Zostaw komentarz