Image
Top
Navigation
Październik 10, 2013

Ciasto na pizzę – przepis podstawowy

ciastonapizze(fot. Beata Śniechowska)

Istnieje cała gama przepisów na ciasto na pizzę. Poniżej znajduje się receptura, którą zdobyłam  w trakcie mojej kulinarnej podróży po Toskanii. Wychodzi z niej przepyszne, cienkie ciasto jak w prawdziwej, włoskiej pizzerii …. pycha !

PRZEPIS NA 2 PORCJE (2 pizze ok. 35 cm średnicy):

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 280 g letniej wody (nie może być zbyt gorąca)
  • ok. 20 g mokrych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 15 g soli soli
  • 40 ml oliwy z oliwek

Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Następnie posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, robimy wgłębienie wlewamy oliwę z oliwek, sól oraz drożdże z wodą. Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 5-7 minut) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrabiamy i dzielimy je na 2 kule równej wielkości.  Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (u mnie 220 °C). Kule ciasta rozpłaszczamy dłonią i staramy się (bez użycia wałka*) uformować równy, cienki placek o średnicy  ok. 35-40 cm. Dodajemy ulubione dodatki i pieczemy ok. 10-13 minut. Mmm ciasto będzie pyszne, cieniutkie z lekko przyrumienionymi brzegami.

Smacznego!

*wcześniej używałam wałka do pizzy, jednak ciasto jest na tyle delikatne, że bez problemu udaje się uformować z niego cienki placek za pomocą dłoni (bez użycia wałka).

Komentarze

  1. Spróbowałam – wyszło pysznie! :)

    • Jest bardzo dobra jak włoska

    • Zdecydowanie najlepszy przepis na ciasto!

  2. Beata Śniechowska

    Suuuuuuuper!

  3. Sylwia

    Czy nie powinno być 180 ml wody?

    • Beata Śniechowska

      Sylwio, 1 ml wody to 1 g, także jest okej. Pozdrawiam cieplutko. b.

  4. joanna

    jestem początkującą „kucharką” :) i nie jestem pewna czy mokre drożdże, to są te świeże kupowane w lodówkach w takiej małej kostce? :)

    • Beata Śniechowska

      Mokre, świeże drożdże w kostkach :).

  5. Milena

    Pani Beatko, proszę o jakiś prosty przepis sosu pomidorowego, którym smarujemy pizze. Dziękuję i pozdrawiam :)

  6. joanna

    Witam, dlaczego nie dodajemy do rozczynu mąki i nie przykrywamy ściereczką? Wiele przepisów zaleca właśnie takie sposoby na udany rozczyn. Czy drożdze muszą mieć temperaturę pokojową???

    • Beata Śniechowska

      Nie zauważyłam wcześniej braku mąki! Drożdże można wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed przygotowaniem ciasta! Pozdrawiam cieplutko i dziękuję!

  7. Beato,
    dzięki za przepis. Czy przez „2 porcje” rozumiesz dwa placki na pizzę, czy że mogą się najeść dwie osoby? :-) I czy nie chodziło Ci o 60 g drożdży? 6 g to trochę mało.

    • Beata Śniechowska

      :) Witaj! „PRZEPIS NA 2 PORCJE (średniej wielkości)” to przepis na dwie, średniej wielkości pizze. Po rozwałkowaniu ciasta powinniśmy otrzymać dwa placki o średnicy ok. 26 cm. Jeżeli chodzi o drożdże, to już poprawiłam (ma być 16 g drożdży, a nie 6g – jakiś głodomorek „zjadł” mi „1”). Pozdrawiam cieplutko :), b.

  8. Alicja

    Wczoraj wypróbowaliśmy, razem z Twoim sosem pomidorowym! Wyszło pysznieeee!!

  9. Monika

    Którego typu mąki pszennej używa Pani do tej pizzy?

    • Beata Śniechowska

      Ja przywiozłam sobie mąkę z Wloch. Ta mąka to „manitoba” – mimo, że pochodzi z Kanady, Włosi polecają ją do wypiekania najlepszych pizzy, schiacciat czy foccaci. Manitoba zawiera dużo protein i bardzo dobrze łączy się z wodą. W Polsce jest jest mało popularna, więc polecam mąki typu 750, 650 lub specjalne mąki, które są dedykowane do wypieku pizzy (np. Perfecja). Pozdrawiam cieplutko i życzę smacznej, na cieniutkim i chrupiącym cieści pizzy :)

  10. Pani Beato! Pizza wyszła znakomita, idealna taka jaką jadłam we Włoszech!
    Wspaniały przepis, gratuluje rewelacyjnych przepisów na pewno będę tu często zaglądać!

    • Beata Śniechowska

      Saro!!!! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że przepis się sprawdził! Dziękuję Ci bardzo i zapraszam do czerpania inspiracji w Moim Laboratorium :*

  11. Pani Beato,
    Czy takie ciasto można przygotować wcześniej i pizzę upiec później czy też należy ją upiec od razu. Jeśli można pizzę przygotować „później” w jakich warunkach należy przechowywać ciasto

    • Beata Śniechowska

      Witaj Marto, ciasto możesz przygotować 2-3 godziny przed pieczeniem. Po wyrobieniu ciasta, przełóż je do miski obsypanej mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godziny do wyrośnięcia. A następnie dodatki i do piekarnika! Jeżeli jednak chcesz upiec ciasto w innym dniu, to po wyrośnięciu zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki do momentu, aż będzie Ci potrzbne (może tam „leżakować” spokojnie 2-3 dni).

  12. Szukałam przepisu na ciasto i trafiłam tutaj i…. jestem zachwycona! :) Przepis super:)
    Świetny blog, do tego taki estetyczny. :) Będę zaglądać tutaj częściej :)

    • Beata Śniechowska

      Bardzo sie cieszę Kamilo, ze do mnie trafiłaś :). Zapraszam częściej w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, b. :*

  13. Marika

    Mam pytanie czy taka gotowa przygotowana przeze mnie pizza ze skladnikami na ciescie może czekać na pieczenie?powiedzmy 30-60min.

    • Beata Śniechowska

      Witaj Marika, najlepiej rozwałkować pizzę, rozsmarować sos i składniki tuż przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu ciasto nie złapie wilgoci od sosu a jego boki nie wyschnął. Ciasto ze składnikami nie powinno leżeć dłużej niż 10 minut. Pozdrawiam, b.

  14. Szybkie i proste przepisy są najlepsze. Sama takich używam i wtedy ciasto najlepiej wychodzi. Dzięki!

    • Beata Śniechowska

      Mamania32 zgodzę się z Tobą w 100%!!! …bo w prostocie jest smak! Buziaki, b.

  15. stefan

    Pani Beato cos z ta woda jest nie tak. 320g=320 ml czyli szlklanka(200ml) i niecale pol, do tego 40ml oliwy . w takich proporcjach to przepis na lane kluski a nie na ciasto. nie jestem wprawionym kucharzem ale staram sie uczyc .pozdrawiam

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję za uwagę! Wody powinno być 275 gramów! Już poprawione :)!

  16. Justyna

    świetny przepis. Ciasto rzeczywiście jak z Toskanii. Chrupiące z zewnątrz,puszyste i mięciutkie w środku. Najlepszy przepis z którego korzystałam.Polecam!!

    • Beata Śniechowska

      Justynko, dziękuję za Twoją rekomendację! Bardzo się cieszę, że ciasto Ci smakowało :). Ciekawa jestem z jakimi dodatkami skomponowałaś swoją pizze? Pozdrawiam, b.

  17. czy mozna takie ciasto przechowac na kilka godzin w lodowce??

    • Beata Śniechowska

      Oczywiście. Włóż do natłuszczonej oliwą miski i zabezpiecz dobrze folią spożywczą żeby nie wyschło :). Pozdrawiam ciepło,b.

      • Krzysztof

        Ja jeszcze od siebie dodam, że kiedyś dostałem poradę od pewnego kucharza, że jeśli takie ciasto trochę posiedzi po wyrośnięciu w lodówce to staje się lepsze. Nie wiem na czym to polega, nie potrafię znaleźć uzasadnienia, ale faktycznie po upieczeniu ciasto jest trochę smaczniejsze, jakby bardziej harmonijne. Słyszałaś Beata o czymś takim we Włoszech czy to jakiś bajer pojedynczego kucharza?

  18. Marcin

    przepis bardzo dobry aczkolwiek ciasta na pizze nie walkujemy, rozciągamy łapkami żeby nie usunąć powietrza:)
    Pozdrawiam

  19. rafał

    robiąc placki z takiego ciasta nie używa się wałka, a formuje dłonią uważając na to by nie spłaszczyć brzegów gdyż po upieczeniu robią się suche i twarde :)
    Pozdrawiam – BS

  20. jacho0131

    Pani Beato, super ciasto, wielkie dzieki. Ja dodaje do ciasta jeszcze rozmarynu, a czasem kminku, jest wtedy bardziej ziołowe i można je jeść same, nawet bez pizzowych dodatków. Jeszcze raz dziekuje, znów wrocilem do pizzowania :-P i lubię to jak nigdy dotąd. Pozdrawiam

  21. Panie Beato chciałabym zrobić pizzę wg tego przepisu jednak nie posiadał wagi stad moje pyt ile szkl to 500,gr mąki?? I czy 40ml oleju (ok 4 łyżek) to nie za dużo? :-)proszę o szybka odpowiedź. Pozdrawiam

  22. maRti;-)

    Pani Beato;) pizza będzie dzisiaj jednym z dań sylwestrowych, proszę o podpowiedź, z jakim wyprzedzeniem mozna to ciasto przygotować? W jednym programów kulinarnych że ciasto Drożdżowe nie moze zbyt dlugo leżakowac.. Proszę o podpowiedź :)

    • Beata Śniechowska

      maRti :) ciasto powinno być wyrobione max.3 godziny przed upieczeniem. Życzę smacznego!

  23. Przesadziłem z solą… :( Generalnie ciasto jest bardzo delikatne i pierwszy raz zrobiłem pizzę bez użycia wałka. Polecam gorąco przepis bo próbowałem ich wiele i ten chyba na zawsze zagości na moim stole. Dziękuję i pozdrawiam. Piotr

  24. Pieczemy w piekarniku góra-dół czy termoobieg?

  25. Najlepsze ciasto na pizzę jakie kiedykolwiek robiłem – a robiłem już trochę ;) pozdrawiam

  26. Rafał

    Ciasto ideal a pizza przepyszna , dawno nie mialem tak.pysznego.ciasta . Ideal muaaaaaaaaa

  27. Zawsze robiłem z dodatkiem mleka i dużo mniej oliwy, ale tą zachwyciłem się. Moja Pani też, chociaż do tej pory uważała, że tylko we Włoszech można zjeść prawdziwą pizzę. Nie bójcie się odpalić piekarnika na maxxxa i dawać jeszcze mniej ciasta na jedną pizzę 30 cm. Wybór mąki też jest ważny. Pozdrawiam i dziękuję.

  28. Dla smakoszy pizzy polecam włoską mąkę np. firmy 5 Stagione Tipo 00 , pozdrawiam pizzożerców .

  29. Dorota

    No no… Jeszcze nie upiekłam a juz musze pochwalić ciasto. Jeszcze nigdy tak łatwo nie zagniotlam tak elastycznego ciasta na pizze. Zawsze mi się ciągnęło kleiło itd. A tu ciach bach i mam ciasto.

    • Beata Śniechowska

      Brawo! Bardzo sie cieszę! Pozdrawiam

      • Dorota

        Meeeegaaa. Od dzis będę robić tylko z tego przepisu. Byla przepyszna!!
        Zrobiłam z prosciutto świeżym pomidorem i rukolą.

  30. …z całym szacunkiem ale albo coś źle zrobiłem (nie jest to moja 1 pizza) albo przepis jest do D…kicha i tyle

    • Beata Śniechowska

      Inne komentarze nie potwierdzają informacji, że przepis jest do bani! Proponuję nie poddawać się i spróbować raz jeszcze z mąką 00 lub matitobą :)! Będzie dobrze – czuję to!
      Powodzenia, b.

      • Dokładnie, ja ją wczoraj zrobiłam i pizza bije na głowę inne przepisy :)

        • Beata Śniechowska

          WoooW! Jak miło, dziękuję bardzo. Szykuję dla Was jeszcze lepszy przepis, który polega na innym sposobie wyrastania ciasta. Szczegóły niebawem :).

  31. Krzysztof

    mistrzostwo świata! ciasto dużo lepsze niż w niejednej pizzerii która sprzedaje „włoska pizze”:)

    • Beata Śniechowska

      DZIĘKUJĘ! Chociaż przyznam, że szykuje dla Was jeszcze lepszy przepis – absolutny HIT!!! :)

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję Krzysztofie! Bardzo cieszę, że Ci odpowiada ta receptura. Na zdrowie :)

  32. Uwazam, ze w przepisie jest za duzo oliwy. Zastosowalem wskazane proporcje i niestety musialem wrobic wiecej maki. Niemniej lepiej w te strone, niz uzupelniac ciasto plynem :). Pozdrawiam

  33. Adrian

    właśnie rozpoczynam robić to ciasto. Mam nadzieję że wyjdzie fajne dam znać w kolejnym komentarzu. nie znam się na kuchni ale zaufalem Pani przepisowi ;))

    • Beata Śniechowska

      Oki! Zatem trzymam kciuki i wierzę, że będzie pysznie :D

  34. Grzegorz

    Witam, dziś mam chęć wypróbować ciasto.
    Kiedyś słyszałem, że pizzę najlepiej piec w jak najwyższej temperaturze na najniższym poziomie. Jak to z tym jest?
    U mnie max to 280 st. W związku z tym o ile skrócić czas pieczenia?
    Pozdrawiam

  35. agnieszka

    Pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!idealne.dziękuje.

  36. Paulina

    Mniam, mniam, mniam… Przepis genialny! Tak bardzo włoski, że aż wróciły wspomnienia! :) Pierwszy raz zobaczyłam jak elastyczne może być ciasto… Brakuje mi jeszcze tylko pieca opalanego drewnem, by poczuć ten specyficzny aromat – ale cóż kuchni raczej nie przerobię :) Mam tylko pytanie – ponieważ chciałabym zrobić sobie ciasto na zapas. Czy jest możliwość przechowywania wyrośniętego ciasta w lodówce bądź w zamrażarce? Jeśli tak to przez jaki czas?

  37. przepis super :),
    a co myślisz o wspomaganiu się kamieniem w domowych warunkach ?
    warto ? zastanawiam się czy kupic np znalazlem cos takiego: http://www.podstawki.pl/kamienie-do-pizzy/75-zestaw-kamien-do-pieczenia-pizzy-chleba-drewnina-lopatka.html
    Opinie generalnie sa dobre , ale ciekawi mnie Twoje zdanie na ten temat

    • Beata Śniechowska

      Jam podobny kamień do pieczenia pizzy na grillu gazowym! Efekt jest nieziemski :)

  38. Super przepis ! Robiłem 3 razy i za każdym razem coraz lepsza. Żona zaspokojona w 110 procentach :)))

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress