Image
Top
Navigation
Grudzień 6, 2013

Chłodnik z awokado i krewetek

chlodnik z awokado 0438(fot. Piotr Bolko)

SKŁADNIKI DLA  4 OSÓB

Chłodnik

  • 75 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ½ pęczka bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 duże, dojrzałe awokado
  • sok z 1 limonki
  • 1 ogórek gruntowy, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • ok. 450 g kefiru
  • świeżo mielony czarny pieprz         

Krewetki

  • 12 świeżych lub rozmrożonych krewetek black tiger
  • ½ limonki
  • olej do smażenia
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku w łupince
  • sól morska

Do miseczki wlewamy 75 ml oliwy z oliwek, listki bazylii (kilka zostawiamy do dekoracji), dwie szczypty soli morskiej. Miksujemy całość blenderem na jednolitą masę, a następnie przecieramy przez drobne sito do miseczki. Tak utworzoną oliwą bazyliową doprawimy na końcu danie. Listki bazylii, których nie udało się przetrzeć przez sito przekładamy do osobnej miseczki.

Awokado obieramy ze skórek, usuwamy pestki, siekamy w kostkę i od razu polewamy sokiem z limonki. Do miski z awokado dodajemy pokrojony ogórek, czosnek, jogurt naturalny, kumin,oraz odłożoną bazylię z miseczki, której nie udało się przetrzeć. Miksujemy na gładką masę. Następnie dolewamy kefir (ilość kefiru zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać) i ponownie wszystko miksujemy. Na koniec doprawiamy resztą soli morskiej, świeżo mielonym czarnym pieprzem i odkładamy chłodnik do lodówki na 30 minut.

W tym czasie oczyszczamy, myjemy, osuszamy i solimy krewetki. Do miseczki ścieramy tylko zewnętrzną skórkę z ½ limonki (bez albedo) i wyciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku w łupince i dodajemy krewetki. Smażymy krótko – ok. 3 minut. Pod koniec smażenia dodajemy startą skórkę, sok z limonki i od razu ściągamy z patelni. Dla ułatwienia spożywania potrawy usmażone krewetki można pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa.

Chłodnik z awokado wlewamy do miseczek, dodajemy krewetki, doprawiamy oliwą bazyliową i dekorujemy listkiem bazylii.

Smacznego!

Komentarze

  1. Agnieszka

    Beatko,jest coraz cieplej a taki chłodnik jest napewno super na upalne dni,napewno go zrobię bo jak wszystkie twoje propozycje zapowiada się super i od razu dam recenzje,buziaki

    • Agnieszka

      Beatko,kolejny twój przepis.sprawdzony,chłodnik super.chłodzi.w te upalne dni i ta krewetka fajnie podkresla smak,który.jest.niepowtarzalny buziaki

      • Beata Śniechowska

        Bardzo się cieszę, że Ci smakuje Agnieszko!!! Buziaki. b.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress