Image
Top
Navigation
Październik 12, 2015

Chili con carne

Jesień niepostrzeżenie wdarła się do mojego miasta. Widać, jak z dnia na dzień zabrała ciepło i zieleń przybierając ciemniejsze, bardziej złote i brunatne barwy. Mimo że słońce się wytęża ile może, to nie dociera do Ziemi już z taką mocą jak jeszcze kilka tygodni temu.

W takie dni jak dziś nie ma się ochoty na mrożoną kawę, lody czy lemoniadę z miętą i ogórkiem. Myśli skupiają się bardziej wokół rozgrzewających, dających wewnętrzne ukojenie dań. Na stole coraz częściej pojawia się zupa dyniowa, sałatka z pieczonych warzyw z dressingiem „balsamico” czy pożywne chili con carne! Proste, ale za to niezwykle aromatyczne i smaczne danie! W jesienne wieczory chyba nikt nie pogardzi miską pikantnego, pachnącego kuminem i kolendrą chili con carne podanego w towarzystwie ryżu. Moim ulubionym dodatkiem do chili jest kiszona, czerwona cebula. Niewiarygodnie kontrastuje z pikantnym sosem i kremową śmietaną lub jogurtem! Wypróbujcie mojej wersji chili con carne a nie będziecie już sięgali po inne przepisy! Życzę Wam smacznej, złotej jesieni na talerzu!

DSCF4215fot.  Beata Śniechowska

500 g wołowiny
450 g dojrzałych pomidorów
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
1 papryczka chili (np. jalapeño)
masło klarowane lub olej do smażenia
do smaku: sól morska, pieprz, cukier trzcinowy, kmin rzymski, nasiona kolendry, suszone oregano
ok. 150 g ugotowanej, czerwonej fasoli

Do podania:
1 czerwona cebula
sok z 1 limonki
kwaśna, gęsta śmietana (lub gęsty jogurt)
świeża kolendra
ugotowany na sypko ryż

DSCF4203fot.  Beata Śniechowska

Czerwoną cebulę pokroić w piórka, przełożyć do miseczki, zalać sokiem z limonki, doprawić solą morską i odstawić.
Naciąć skórę pomidorów, sparzyć we wrzątku a następnie usunąć skóry. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę chili drobniej posiekać (w zależności od preferencji można dodać usunąć lub zostawić pestki), czosnek obrać z łupinek. Do wysokiego naczynia przełożyć pomidory, chili, czosnek, doprawić całość cukrem trzcinowym, solą oraz pieprzem i dokładnie zmiksować na jednolitą masę (w razie konieczności można przetrzeć sos przez metalowe sito).

Wołowinę zmielić na grubym sicie (można wykorzystać zmieloną wołowinę). Białe cebule drobno posiekać. W moździerzu utrzeć kumin, ziarna kolendry i oregano. Rozgrzać garnek o grubym dnie, dodać cebulę, wołowinę i razem przesmażyć. Do wołowiny dodać pikantny sos pomidorowy oraz utarte w moździerzu przyprawy, zmniejszyć moc palnika i całość dusić ok. 30 minut. Na koniec można dodać ugotowaną, czerwoną fasolę.

Gotowe chili con carne przełożyć do miseczek, na wierzch wlać łyżkę gęstej śmietany lub jogurtu, posypać świeżą kolendrą oraz kiszoną, czerwoną cebulą. Dodatkowo chili można podawać z ryżem, plackami tortilli lub z nachosami.

Smacznego!

DSCF4228fot.  Beata Śniechowska

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress