Image
Top
Navigation
Styczeń 19, 2018

Buraczki na ciepło z malinami

DSCF1866Fot. Beata Śniechowska

Jedni kochają… inni nienawidzą! Mowa o burakach. Ja w trakcie ciąży je piekłam, dusiłam, wyciskałam, mieliłam i na samym końcu po prostu się nimi przejadłam.

Nie zmienia to jednak faktu, że buraki są ważnym elementem zrównoważonej diety. Dlatego też warto zachęcać dzieci od najwcześniejszych lat, aby się z zaprzyjaźniły z tym warzywem. Aby było łatwiej zachęcić latorośl do spróbowania buraczków polecam połączyć je z malinami. Nie znam dziecka, które ich nie lubi.

Składniki:
1-2 buraki średniej wielkości
ok. 150 g malin
1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego (do smażenia)

Buraki umyć, osuszyć, owinąć folią spożywczą. Wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika na około 45 minut. Buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać klarowane masło lub olej kokosowy, dodać buraczki, wlać ok. 1/2 szklanki wody i dusić razem przez ok. 10 minut. Pod koniec dodać maliny, wymieszać. Podawać jako dodatek do dania głównego.

 

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress