Image
Top
Navigation
Wrzesień 13, 2013

Bliny z pomarańczowym mascarpone i borówkami amerykańskimi

przepis_na_bliny_z_mascarpone(fot.Piotr Bolko/good-food.tv)

Na poprawę nastroju w ostatnie dni lata proponuję danie, które mnie zawsze w ekspresowym tempie wprawia w lepszy humor i dodaje pozytywnej energii. Nie ma tu żadnej tajemnicy. Po prostu połączenie składające się z ciepłych placuszków z dodatkiem kremowego serka i świeżych borówek nie może nie smakować. Zatem podwiń rękawy, włącz piosenkę „Miss Mood” Noviki i zacznij od przygotowania przepysznych blin.

Bliny to przysmak znany w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Często podaje się je z kwaśną śmietaną i kawiorem. Dziś wersja na słodko.

SKŁADNIKI DLA 4-5 OSÓB

Bliny:

  •     100 g mąki gryczanej
  •     100 g mąki pszennej
  •     370 ml ciepłego mleka
  •     20 g świeżych drożdży
  •     1 płaska łyżeczka cukru
  •     1 szczypta soli
  •     masło klarowane do smażenia

Pomarańczowy mascarpone:

  •     ok. 250 g mascarpone
  •     1-2 łyżki miodu (np. akacjowego)
  •     sok z 1/2 pomarańczy
  •     sparzona i starta skórka z 1 pomarańczy

Do dekoracji:

  •     ok. 200 g borówek amerykańskich (umytych i osuszonych)
  •     2 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy miód, skórkę (bez albedo) oraz sok z pomarańcza i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.

Przygotowujemy rozczyn. Do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy cukier, sól, ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie do drugiej miski przesiewamy obydwie mąki i przelewamy do nich gotowy rozczyn. Całość miksujemy mikserem (z końcówką do ubijania jajek) na jednolitą masę. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

Na patelni rozgrzewamy małą ilość masła klarowanego, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo cienkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron aż się lekko przyrumienią. Jeżeli lubicie bardziej puszyste bliny można wlewać większe porcje ciasta.

Wyciągamy pomarańczowy serek z lodówki i rozsmarowujemy porcję na każdym placuszku. Całość dekorujemy świeżymi borówkami amerykańskimi oraz listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Monika

    Beznadziejne przepisy, nic z nich nie można wybrać na obiad.

    • Beata Śniechowska

      Proszę o cierpliwość.. z czasem na pewno pojawi się więcej ciekawych przepisów na obiad! Już nad tym pracuję :)
      Pozdrawiam, b.

    • Halina

      Przynajmniej kilka z tych przepisów nadaje się na obiad. Co prawda nie na .łobiod z 5 dań i z deserem ale na obiad tak.
      Pani Beato gratulacje. Czekam na dalsze pomysły rodem z laboratorium w kuchni.

      • Beata Śniechowska

        :) Cieszę się bardzo Pani Halinko! pozdrawiam.b.

  2. KasiaK

    Do Monika – no comments…

    Do Beatka – bardzo cieszę się, że odnalazłam tę stronę! Od roku regularnie odwiedzam stronę Basi Ritz i mam przeczucie, że na tej będę gościć równie często :). Trzymam kciuki za finał, Wy już znacie wyniki, a ja, no cóż… jestem przekonana że to Ty zostaniesz Master Chefem! A przynajmniej mam taką nadzieję :) Pozdrawiam!

    • Beata Śniechowska

      Droga KasiuK :) Dziękuje Ci, że mnie wspierasz i wierzysz we mnie i moje przepisy :). Gotowanie jest dla mnie bardzo ważne, jestem amatorką – pasjonatką dobrej kuchni i mam nadzieje, że na tym blogu będzie można się o tym przekonać. Pozdrawiam gorąco :*

  3. Napewno zostaniesz 2 masterchefem :-)

  4. Gratulacje!!!

  5. Gratulacje!
    Przepis na bliny bardzo mnie zainteresował. Z pewnością wypróbuję. :)
    Jeden drobiazg – ta pomarańcza, nie ten pomarańcz, a więc sok z pomarańczy, nie z pomarańcza. Wybacz, że zwracam Ci uwagę, ale to już taki mój belferski nałóg…

    • Beata Śniechowska

      już poprawiam :) dziekuje

  6. kasiejszyn

    Gratulacje. Od poczatku Tobie kibicowalam. Zasluzylas na tytul MasterChefa.
    Gotowanie to Twoja droga i dopoki sprawia Ci radosc, nie zbaczaj z niej. Jezeli otworzysz cos we Wroclawiu na pewno odwiedze.
    Powodzenia

    • Beata Śniechowska

      Dziekuje Ci bardzo kasiejszyn :).

  7. Przepis ciekawy:) Na pewno wypróbuje. Gratuluję wygranej i życzę dalszych sukcesów kulinarnych:)

    • Beata Śniechowska

      Dziekuje serdecznie Sylwia!!! Przygoda z gotowaniem teraz dopiero sie zacznie :D buziaki,b.

  8. Ps. Gdzie Pani kupila ta sukieneczke ze zdjęcia z zakładki „o mnie”?. Jest genialna!:)

    • Beata Śniechowska

      Dziekuje Ci Sylwia! To jest fartuszek kuchenny, ktory sprezentowal mi moj chlopak :) Nie mam pojecia gdzie zamowil, ale moge podpytac, buziaki,b.

  9. Beatko!!! Świetna strona!!! Z kazdym przepisem robimy się coraz bardziej glodni:) a przepis na bliny rewelacyjny!!!!! Pozdrawiam czekając na więcej;)

    • Beata Śniechowska

      Zuza!!!!!!!!!!!!! <3 Dziękuję Ci serdecznie!!!

  10. To ja dziękuję za to, że tak ciekawie robi się w mojej kuchni:)!

  11. Natalia

    Witam, w składnikach na bliny podaje Pani również 1 jajko, jednak w przygotowaniu nie ma nigdzie o nim mowy… Proszę o informację czy jest potrzebne. Przepis wygląda smakowicie!

    • Beata Śniechowska

      Witaj Natalko, można dodać jajko do składników na ciasto (bliny), jednak nie jest to konieczne. Ten przepis jest akurat bez jajka – już poprawiam :D Dziękuję i pozdrawiam,b.

  12. binoche

    Dziś kupiłam pani książkę. W sklepie zerknęłam tylko ogólnie na zdjęcia i klimat… Pomyślałam, że chyba będzie fajnie i zaryzykowałam.. Ogólnie bardzo sceptycznie podchodzę do tego, co serwują stacje telewizyjne. Ale tu moje ryzyko się opłaciło:) Nowoczesna, lekka kuchnia.. dodatkowo zauważyłam zdjęcie robione w jednej z wrocławskich restauracji – Culinary Solutions – to była miła niespodzianka.. Byłam tam na warsztatach..fajne miejsce.
    A wchodząc na Pani bloga, poczułam się jak w domu. Niektóre przepisy – takie moje – troszkę zmodyfikowane, jak np. bliny z borówką am., też robiłam z mascarpone, ale nigdy z sokiem z pomarańczy – na pewno spróbuję. A ..i jeszcze coś.. ta muza na blogu..love it:) Pozdrawiam ciepło, binoche.

    • Beata Śniechowska

      Trudno mi opisać jak ciepłe i miłe uczucie ogarnęło mnie po Twojej wiadomości Binoche… Dziękuje! Mam nadzieje, ze gotowanie z moim przepisami sprawi Ci wiele radości i będziesz częstym gościem na tym blogu! Buziaki, b.

  13. Blin na słodko jeszcze nie robiłam, ale te borkówki bardzo mnie przekonują ;)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress