(fot.Piotr Bolko/good-food.tv)
Na poprawę nastroju w ostatnie dni lata proponuję danie, które mnie zawsze w ekspresowym tempie wprawia w lepszy humor i dodaje pozytywnej energii. Nie ma tu żadnej tajemnicy. Po prostu połączenie składające się z ciepłych placuszków z dodatkiem kremowego serka i świeżych borówek nie może nie smakować. Zatem podwiń rękawy, włącz piosenkę „Miss Mood” Noviki i zacznij od przygotowania przepysznych blin.
Bliny to przysmak znany w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Często podaje się je z kwaśną śmietaną i kawiorem. Dziś wersja na słodko.
SKŁADNIKI DLA 4-5 OSÓB
Bliny:
Pomarańczowy mascarpone:
Do dekoracji:
Przygotowanie:
Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy miód, skórkę (bez albedo) oraz sok z pomarańcza i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.
Przygotowujemy rozczyn. Do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy cukier, sól, ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie do drugiej miski przesiewamy obydwie mąki i przelewamy do nich gotowy rozczyn. Całość miksujemy mikserem (z końcówką do ubijania jajek) na jednolitą masę. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Na patelni rozgrzewamy małą ilość masła klarowanego, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo cienkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron aż się lekko przyrumienią. Jeżeli lubicie bardziej puszyste bliny można wlewać większe porcje ciasta.
Wyciągamy pomarańczowy serek z lodówki i rozsmarowujemy porcję na każdym placuszku. Całość dekorujemy świeżymi borówkami amerykańskimi oraz listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem.
Beznadziejne przepisy, nic z nich nie można wybrać na obiad.
Przynajmniej kilka z tych przepisów nadaje się na obiad. Co prawda nie na .łobiod z 5 dań i z deserem ale na obiad tak.
Pani Beato gratulacje. Czekam na dalsze pomysły rodem z laboratorium w kuchni.
Do Monika – no comments…
Do Beatka – bardzo cieszę się, że odnalazłam tę stronę! Od roku regularnie odwiedzam stronę Basi Ritz i mam przeczucie, że na tej będę gościć równie często :). Trzymam kciuki za finał, Wy już znacie wyniki, a ja, no cóż… jestem przekonana że to Ty zostaniesz Master Chefem! A przynajmniej mam taką nadzieję Pozdrawiam!
Napewno zostaniesz 2 masterchefem
Gratulacje!!!
Gratulacje!
Przepis na bliny bardzo mnie zainteresował. Z pewnością wypróbuję.
Jeden drobiazg – ta pomarańcza, nie ten pomarańcz, a więc sok z pomarańczy, nie z pomarańcza. Wybacz, że zwracam Ci uwagę, ale to już taki mój belferski nałóg…
Gratulacje. Od poczatku Tobie kibicowalam. Zasluzylas na tytul MasterChefa.
Gotowanie to Twoja droga i dopoki sprawia Ci radosc, nie zbaczaj z niej. Jezeli otworzysz cos we Wroclawiu na pewno odwiedze.
Powodzenia
Przepis ciekawy:) Na pewno wypróbuje. Gratuluję wygranej i życzę dalszych sukcesów kulinarnych:)
Ps. Gdzie Pani kupila ta sukieneczke ze zdjęcia z zakładki „o mnie”?. Jest genialna!:)
Beatko!!! Świetna strona!!! Z kazdym przepisem robimy się coraz bardziej glodni:) a przepis na bliny rewelacyjny!!!!! Pozdrawiam czekając na więcej;)
To ja dziękuję za to, że tak ciekawie robi się w mojej kuchni:)!
Witam, w składnikach na bliny podaje Pani również 1 jajko, jednak w przygotowaniu nie ma nigdzie o nim mowy… Proszę o informację czy jest potrzebne. Przepis wygląda smakowicie!
Dziś kupiłam pani książkę. W sklepie zerknęłam tylko ogólnie na zdjęcia i klimat… Pomyślałam, że chyba będzie fajnie i zaryzykowałam.. Ogólnie bardzo sceptycznie podchodzę do tego, co serwują stacje telewizyjne. Ale tu moje ryzyko się opłaciło:) Nowoczesna, lekka kuchnia.. dodatkowo zauważyłam zdjęcie robione w jednej z wrocławskich restauracji – Culinary Solutions – to była miła niespodzianka.. Byłam tam na warsztatach..fajne miejsce.
A wchodząc na Pani bloga, poczułam się jak w domu. Niektóre przepisy – takie moje – troszkę zmodyfikowane, jak np. bliny z borówką am., też robiłam z mascarpone, ale nigdy z sokiem z pomarańczy – na pewno spróbuję. A ..i jeszcze coś.. ta muza na blogu..love it:) Pozdrawiam ciepło, binoche.
Blin na słodko jeszcze nie robiłam, ale te borkówki bardzo mnie przekonują
Kategorie
Komentarze