Image
Top
Navigation
Sierpień 31, 2014

Biszkoptowy omlet z kindziukiem i awokado

DSCF9065fot. Beata Śniechowska 

Uwielbiam robić omlety i naleśniki – na słodko i wytrawnie. Często realizuję klasyczne przepisy kuchni francuskiej lub też wymyślam moje własne modyfikacje. To mój sposób na przełamanie nudy na talerzu i recepta na to, aby nie wpaść w monotonię. Ostatnio wśród znajomych robi furorę biszkoptowy omlet – taka „lekka, puszysta chmurka”. Możecie wymyślić swoje własne dodatki lub skorzystać z mojej inspiracji: omlet z bardzo zdrowym awokado, słodkimi pomidorkami czereśniowymi i dojrzewająca litewska wędliną – kindziukiem.

Podobny biszkopt z innymi dodatkami możecie znaleźć TUTAJ: http://www.beatasniechowska.pl/blog/ekspresowy-biszkopt-z-patelni-z-mozarella-pomidorami-2/

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

Ciasto:
4 jaja
2 łyżki mąki ryżowej (uwaga! Jeżeli nie jesteś na diecie bezglutenowej, możesz wykorzystać mąkę pszenną)
1 szczypta soli

masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
Dodatki:
1/2 dojrzałego awokado
5 pomidorków koktajlowych
6-8 cienkich plasterków kindziuka
1 łyżka soku z limonki
kilka listków bazylii
świeżo mielony czarny pieprz

Pomidorki myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Awokado obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z limonki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 200 st C. Szykujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem pergaminowym.

Rozgrzewamy teflonową patelnię, dodajemy 1 łyżeczkę klarowanego masła a następnie wylewamy połowę masy jajecznej. Szybko rozprowadzamy i wyrównujemy masę za pomocą łopatki. Rozrzucamy na wierzchu pomidorki i kilka plastrów szynki. Smażymy aż spód będzie ładnie zrumieniony. Następnie ostrożnie zsuwamy omlet na przygotowaną blachę i wkładamy do piekarnika (jeżeli mamy specjalną patelnię z przystosowaną do używania w piekarniku to nie musimy przekładać omletu na blachę z pergaminem). Biszkopt dopiekamy tak długo, aż masa jajeczna się zetnie i lekko zrumieni (ok. 2-4 minuty).

DSCF9085

Gotowy biszkopt, wyjmujemy z piekarnika, zsuwamy z patelni prosto na talerz, układamy kilka plastrów awokado, posypujemy świeżymi ziołami (np. bazylią), doprawiamy solą, pieprzem i gotowe.

Smacznego!

DSCF9082

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress