Image
Top
Navigation
Październik 22, 2013

Bezglutenowy torcik marchewkowo-migdałowy

bezglutenowy torcik marchewkowo migdalowy(fot. Piotr Bolko/good-food.tv)

Każdy z nas w życiu ma gorsze chwile, bywa smutny, zniechęcony lub samotny. W takich sytuacjach najlepszym sposobem na poprawę humoru może okazać się odrobina słodkości. Mam nadzieję, że ten przepis w ekspresowym tempie wprawi Was w lepszy nastrój. Dbając nie tylko o samopoczucie, ale i o zdrowie, przygotowałam go w wersji bezglutenowej.

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 200 g migdałów
  • 100 g marchewki
  • 6 dużych jaj
  • 125 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Masa do przełożenia tortu:

  • 300 g mascarpone
  • 45 g syropu z agawy (ewentualnie cukru pudru)
  • sok z ½ pomarańczy

Do wykończenia i dekoracji:

  • 2 łyżki dżemu z pomarańczy
  • 20 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Spód tortownicy smarujemy masłem i wykładamy wyciętym w kształcie koła papierem pergaminowym.

Migdały zalewamy wrzątkiem. Po ok. 30 minutach obieramy je z łupinek, osuszamy na ręczniku papierowym i mielimy na „mączkę” za pomocą miksera. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i przekładamy do dużej miski. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy sok z cytryny i odciśniętą marchewkę i mieszamy drewnianą łyżką. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Na masę z żółtek i marchewki przekładamy pianę z białek, a następnie zmielone migdały. Całość bardzo krótko i delikatnie mieszamy i przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Ja użyłam dwóch małych form na ciasto o średnicy ok. 16cm. Można wykorzystać większą tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Biszkopt pieczemy ok. 40-50 minut w zależności od wielkości tortownicy (moje biszkopty piekły się około 39 minut).

W międzyczasie miksujemy na gładką masę ser mascarpone z syropem z agawy i sokiem z pomarańczy. Masę odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.

Upieczony biszkopt studzimy, a następnie ostrożnie przecinamy na pół. Na jednej połówce biszkoptu rozsmarowujemy dżem z pomarańczy oraz połowę porcji przygotowanej masy z sera mascarpone. Całość przykrywamy drugą połówką biszkoptu i dekorujemy ją pozostałą masą serową oraz płatkami migdałowymi.

Smacznego!

_MG_6860a

Komentarze

  1. O, coś dla mnie! :) Gdyby jeszcze tylko udało się czymś zastąpić ten tłusty mascarpone… :P
    Pozdrawiam!

    • Beata Śniechowska

      Madziu! Wersja z samym dżemem pomarańczowym jest równie pyszna! Spróbuj :)

    • halszka1959

      można spróbować jogurtem śródziemnomorskim

    • A może serek homogenizowany? w biedronce i lidlu są świetne naturalne serki 4% tłuszczu, są bardzo kremowe, używam ich na potęgę w moich przepisach (prowadzę dietetyczny kanał kulinarny:P). Myślę, że i tu by się sprawdziły.

      • Beata Śniechowska

        Bardzo dobry pomysł Nesja!
        Z powodzeniem można przygotować sam biszkopt bez masy. Żeby ciasto nie było zbyt suche, to można je naponczować sokiem z pomarańczy z odrobiną syropu z agawy lub posmarować cieńką warstwą konfitury (np. pożeczkowa będzie świetna) o obniżonej zawartości cukru.
        Pozdrawiam wszystkich kochających eksperymentować w kuchni! Lubię to :)

  2. Musimy upiec na dniach! Pytanie tylko, jakie średnicy ma Pani tortownicę? :)

  3. już doczytalismy. :)))) późno już. trzeba było się najpierw wyspać, a potem czytać :)

    • Beata Śniechowska

      :) To super. Pozdrawiam.

  4. Wygląda na to, że chyba właśnie przestałam być na diecie :D Pięknie wygląda ten torcik <3 Spróbowałabym już, teraz, natychmiast, a z przygotowaniem niestety trzeba poczekać do weekendu…

  5. A można zastąpić marchewkę dynią?

    • Beata Śniechowska

      Lubię takie odważne eksperymenty. Do odważnych świat należy :). Osobiście wolę połączenie marchewki z migdałami, ale z dynią może wyjść bardzo ciekawa kombinacja. W każdym razie, jeżeli Ci się uda, to koniecznie pochwal się jaki uzyskałaś efekt! Sama jestem bardzo ciekawa :D

  6. Nie wiem, czy to dobre miejsce, ale napiszę tutaj, że Cię wielbię dziewczyno!:) Ja również niebawem zacznę robić doktorat (mam inżyniera z chemii polimerów, magisterkę z przetwórstwa polimerów a doktorat trudno mi sklasyfikować:P). Ja też uwielbiam gotować i troszeczkę tym żyję, jest to dla mnie obowiązkowa forma relaksu. Nigdy nie odważyłabym się na Masterchefa, ale odważyłam się na coś innego. Od dawna marzyłam o kanale na youtubie, a dojrzałam do tej decyzji dopiero pod koniec studiów:) Co z tego, że jest on pełen wad, że nie mam sprzętu, że nie umiem pięknie nagrywać filmików… Ile to mi daje radości. Piszę o tym, żeby wesprzeć Cię w Twojej pasji (nie ukrywam, że zwłaszcza po ostatnim odcinku). Jesteś jedną z większych osobowości kulinarnych, jakie widziałam (a znam chyba wszystkie gwiazdy kuchni tv, oczywiście tylko zza ekranu). Masz niesamowity dar wymyślania potraw na bieżąco i przeobrażania ich w kulinarny majstersztyk! Absolutnie nie możesz przestać! Wróżę Ci ogromną przyszłość, czy to w nauce, czy w gotowaniu. Ludzie Twojego pokroju są skazani na sukces. Trzymam kciuki:wygraj! Jeśli nie Masterchefa, to szczęśliwą przyszłość:)

    • Beata Śniechowska

      Nesja, po takim dopingdu aż chce się żyć! Dziękuje Ci za tak ciepłe i motywujące słowa. Buziak dla Ciebie :*

  7. Weronika

    Bezglutenowy wypiek! :) Na pewno zrobię gdyż jestem na diecie bezglutenowej ;) Super blog !! Mam 14 lat , a już od 3 lat sama eksperymentuje w kuchni, pozdrawiam :D

    • Beata Śniechowska

      Będę 3mała mocno kciuki za Twoje kulinarne eksperymenty! <3

  8. Świetny blog. Szkoda że rzadko spotyka się takich
    blogów w internecie. Zapisuję stronę do ulubionych, oby tak dalej!
    :)

    • Beata Śniechowska

      Jeeeej !!!! Dziękuję, bardzo mi miło :D

  9. Torcik bezglutenowy – spełnienie marzeń ! :) Gdy pytałam w cukierniach o ciasta bezglutenowe, to zawsze wszyscy zgodnie twierdzili, że wykonują tylko „normalne” wypieki. Na szczęście teraz, dzięki zwiększającej się świadomości co do nas, alergików, można napotkać wiele bardzo ciekawych inspiracji – takich jak ta, za którą bardzo dziękuję! Z pewnością ją wykorzystam, bo zapowiada się nieziemsko smakowicie! :)

    Pozdrawiam serdecznie !

    • Beata Śniechowska

      Dzieki Karolinko <3 za tak mily komentarz, ktory jeszcze bardziej zmotywowal mnie do publikowania bezglutenowych przepisów! Wkrótce będzie ich więcej :) Pozdrawiam, b.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress