Image
Top
Navigation
Sierpień 10, 2014

Bezglutenowy jabłecznik z florentynką

DSCF7927fot. Beata Śniechowska

W ramach akcji #jedzjabłka pobawiłam się moim sprawdzonym przepisem na jabłecznik…Klasyczny spód zamieniłam na bezglutenowe ciasto a zamiast kruszonki zrobiłam florentynkę!  

Nowy spód od ciasta jest cudownie kruchy, jednak nie za słodki, środek czyli nasze polskie jabłka z dodatkiem cynamonu jest lekko kwaskowy (nie dodawałam cukru ani miodu) a na górze znajdują się karmelizowane, słodkie migdały. Po upieczeniu te wszystkie smaki i tekstury uzupełniają się wzjajemnie tworząc bardzo smaczny jabłecznik!

Częstujcie się Kochani nowym przepisem!

SKŁADNIKI:

Bezglutenowy spód:
190 g mąki ryżowej
80 g zmiksowanych na mączkę płatków migdałowych
70 g mąki ziemniaczanej
140 g zimnego masła
2 jaja (najlepiej „zerówki”, małe)
35 g cukru (ja użyłam trzcinowego), szczypta soli
Farsz:
1 kg polskich jabłek
2 – 3 szczypty cynamonu
sok z cytryny
1 łyżeczka masła
Wierzch ala „florentynka”
30 g naturalnego miodu
20 g cukru
30 g słodkiej śmietanki (30 lub 36%)
25 g masła
80 g płatków migdałowych

Na stolnicę przesypujemy mąkę ryżową, ziemniaczaną, cukier, sól oraz drobno zmielone migdaly. Dodajemy zimne masło, jaja, siekamy całość nożem a następnie szybko i energicznie wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 minut do zamrażarki.

W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki (jabłka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Żeby jabłka nie ściemniały skrapiamy je sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy małą łyżeczkę masła, dodajemy jabłka, cynamon i dusimy razem kilka minut, aby jabłka lekko zmiękły. Farsz przekładamy na sito, żeby jabłka ociekły.

Do rondla przekładamy miód, cukier, śmietankę, masło i razem podgrzewamy. W momencie gdy cukier się rozpuści, ściągamy rondel z palnika, dodajemy migdały i razem mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st C (u mnie: włączona dolna + górna grzałka, bez termoobiegu). Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i wykładamy nim ceramiczną formę do ciata o średnicy ok. 35 cm. Ciasto może mieć nieco „luźną” konsystencję, więc najłatwiej wyłożyć nim dno i boki formy za pomocą dłoni. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 – 30 minut. Ciasto powinno być upieczone i delikatnie zrumieniona na złoty kolor.

Wyciągamy podpieczone ciasto z piekarnika, układamy na nim wastwę jabłek a na niej rozsmarowujemy masę migdałową. Formę ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15 – 20 minut.

Po wskazanym czasie, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy jabłecznik w środku aż do całkowitego wystudzenia (wiem, wiem będzie to trudne! Mnie też korciło, żeby wyciągnąć ciasto wcześniej i sprawdzić jaki będzie efekt).

Wystudzony jabłecznik kroimy na mniejsze porcje i cieszymy się smakiem polskich jabłek w nowym wydaniu. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Komentarze

  1. Przepyszny. Pierwszy raz zastosowałam mąkę ryżową. Oczywiście odkroiłam letni kawałek do spróbowania.

    • Beata Śniechowska

      Moniu! Bardzo się cieszę, że Ci smakuje! Poczekaj aż wystygnie i delektuj się bezglutenowym wypiekiem :)! Sciskam, b.

      • milena

        Czy zamiast płatków migdałowych można dodac make kukurydziana?

        • Beata Śniechowska

          Nie próbowałam, ale powinno się udać :)!

  2. Karolina

    Witam,
    a czy mąkę ryżową i zmiksowane płatki migdałowe można zastąpić mąką migdałową? Krótko i na temat ;-) zamiast tych dwóch produktów – jeden ;-))
    wygląda baaardzo apetycznie!

  3. Pani Beato, forma 35 cm nie będzie za duża?

    • Beata Śniechowska

      Ausa, będzie trochę duża. Możesz zwiększyć proporcjonalnie ilość ciasta lub sprawić, aby był powód dokupienia nowej :)! Serdeczności w Nowym Roku!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress