Image
Top
Navigation
Grudzień 4, 2016

Bezglutenowe tortille z kurczakiem i konfiturą cebulową

dscf1235fot. Beata Śniechowska

Dziś otrzymałam tajemniczą skrzynkę, w której znajdowała się Rama smaż jak szef kuchni w kilku wersjach oraz kilka dodatkowych produktów (suszone pomidory, żurawina, miód, ocet balsamiczny itp.). Zainspirowana składnikami „tajemniczej skrzynki”, pobiegłam do sklepu dokupując produkty niezbędne do przygotowania przepisu, który od dawna miałam w głowie. Jesteście ciekawi, co przygotowałam?

dscf1077vmBezglutenowe tortille (można zmniejszyć ilość składników o połowę):
400 g kaszy jaglanej (namoczonej przez 1-2 dni w zimnej wodzie)
3 jajka, szczypta soli
ok. 450 – 500 ml mleka lub wody (można wymieszać mleko z wodą w relacji 1:1)
ok. 180 g mąki kukurydzianej lub gryczanej

Nadzienie (można skomponować swoje ulubione dodatki, ja wybrałam):
2 małe piersi z kurczaka zagrodowego
ulubione przyprawy (polecam mieszankę zrobioną z nasion kolendry, chili, pieprzu, soli morskiej, suszonego imbiru oraz kminu rzymskiego)
2 ząbki czosnku
Rama Smaż jak szef kuchni do smażenia (wybrałam klasyczną)
1/2 papryki pokrojonej w słupki
twarożek naturalny
po 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz koperku (można dodać inne, świeże zioła)
5 posiekanych, suszonych pomidorów
kilka listków sałaty
kiełki np. pora

Konfitura z czerwonej cebuli:
ok. 3 czerwone cebule (250 – 300 g)
2 łyżki miodu
4 łyżki octu balsamicznego
świeżo mielony czarny pieprz, cynamon do smaku
opcjonalnie: 2 łyżki żurawiny (świeżej, suszonej lub konfitury)

Zaczynamy od przyrządzenia konfitury z czerwonej cebuli, gdyż jej przygotowanie zajmuje najwięcej czasu. Cebulę pokroić w „piórka”, przełożyć do rondla, dolać ok. 50 ml wody, ocet balsamiczny, miód, żurawinę. dscf1077Rondel przykryć pokrywką, cebulę z dodatkami dusić na wolnym ogniu do momentu, aż się skarmelizuje i będzie się rozpadać (ok. 20 minut). Od czasu do czasu pomieszać. Gotową konfiturę przełożyć do słoiczka (można ją przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku przez ok. 5-7 dni i dodawać do innych potraw). dscf1182 Namoczoną w zimnej wodzie kaszę jaglaną należy wypłukać na metalowym sitku i przesypać do wysokiego naczynia. Następnie wlać mleko (ok. 450 ml), dodać jajka, mąkę, sól i zmiksować na jednolitą masę. Masę odstawić na ok. 15 minut. Gdyby za bardzo zgęstniała można dolać mleka lub wody i ponownie zmiksować. Konsystencja gotowej masy powinna być podobna do ciasta na naleśniki. dscf1154 Piersi z kurczaka opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie utrzeć w moździerzu wybrane przyprawy i obficie obsypać mięso z dwóch stron. Rozgrzać patelnię. Do smażenia użyłam Ramę smaż jak szef kuchni. Podczas smażenia tłuszcz nie pryska, ma wysoki punkt dymienia, co sprawia, że można podgrzewać ją do wysokiej temperatury. Pamiętajcie również, że każdy tłuszcz do smażenia wlewamy dopiero wtedy, gdy patelnia będzie rozgrzana (nigdy nie grzejemy go od zimnej patelni, gdyż szybciej się może spalić). W przypadku Ramy smaż jak szef kuchni idealna temperatura do smażenia jest w tedy, gdy na patelni zniknął bąbelki. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz rozgniecione w łupinkach ząbki czosnku oraz przyprawione piersi z kurczaka. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st C. Złotobrązowe piersi z kurczaka dopiekamy przez ok. 8 – 12 minut w piekarniku (czas należy uzależnić od wielkości mięsa). dscf1120 Upieczone mięso, przekładamy na talerzyk i czekamy aż przestygnie. Ponownie rozgrzewamy patelnię, wylewamy małe ilości tłuszczu, następnie wlewamy masę jaglaną. Na średniej mocy palnika smażymy placek z jednej strony. Dopiero gdy zobaczymy, że ciasto jest suche na górze, przewracamy tortillę na drugą stronę. dscf1206vmUsmażone tortille kładziemy jedna na drugą, przykrywamy bawełnianą ściereczką, aby nie wyschły i przygotowujemy wszystkie składniki farszu. Każdy naleśnik smarujemy cienką warstwą twarożku, posypujemy szczypiorkiem oraz koperkiem. Następnie układamy liście sałaty, rozrzucamy: pokrojonego na plasterki kurczaka, suszone pomidory, paprykę, kiełki, dodajemy konfiturę z czerwonej cebuli i zwijamy ciasno rulony. Każdy rulon rozcinamy na środku na 2 części, które można dodatkowo zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i związać sznureczkami. dscf1229Smacznego!

Przepis powstał w ramach akcji: Podejmij wyzwanie Ramy Smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na …”

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress