Image
Top
Navigation
Marzec 30, 2014

Bazyliowe babeczki z pinią i parmezanem

DSCF5942fot. Beata Śniechowska

A gdyby tak do babeczek dodać bazyliowe pesto ? Hmm dlaczego nie? W końcu bazylia cudownie komponuje się z truskawkami, orzeszki piniowe nadają potrawom bardzo przyjemny aromat a parmezan jest lekko słonawy, co cudownie podkreśla smak słodkich babeczek ! Tak ! Bazyliowe pesto w muffinkach to świetny pomysł. 

Przepis pochodzi z mojej książki „Smaki marzeń”, a dzisiaj [30.03.2014] przedstawiłam go w kuchni DD TVN, w której gotowałam wraz z „Bibą”  – Finalistą X-Factora.

SKŁADNIKI NA OK. 8 BABECZEK:

  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 2 pęczki bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 250 g maślanki
  • 220 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 5 łyżek orzeszków pinii
  • Do dekoracji: cukier puder, truskawki

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Szykujemy ok. 6-8 foremek na babeczki o średnicy ok. 7 cm i wysokości  cm każda. Możemy też wykorzystać silikonowe foremki na muffinki.

Oliwę z oliwek, liście bazylii, sól i parmezan miksujemy razem na jednolitą masę. Jajka rozmącamy, dodajemy cukier, maślankę i miksujemy razem. Przelewamy do pesto. Wszystko starannie mieszamy. Teraz dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i miksujemy mikserem na wolnych obrotach tak długo aż wszystkie składniki połączą się na gładką masę. Orzeszki prażymy na suchej patelni przez 3-4 minuty, studzimy, grubo siekamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Foremki napełniamy masą do ¾ wysokości i pieczemy ok. 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do ostygnięcia przez 5 minut.

Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi truskawkami.

DSCF5945

 

Komentarze

  1. Z zielonych wypieków przerabiałam na razie wytrawne muffiny szpinakowe. Bazyliowe babeczki brzmią intrygująco :)

    • Beata Śniechowska

      To prawda bazyliowe babeczki są intrygujące…tym bardziej, że nie jest to wersja wytrawna :D Zapraszam do sprawdzenia przepisu, buziaki Agatko!

  2. Agnieszka

    wyglądają jak malowane, prawdziwa master klasa :) Pozdrawiam Agnieszka z hożej

    • Beata Śniechowska

      :) Śliczne, zieloniutkie babeczki :) Bedą ładną i smaczną ozdobą na Wielkanoc :)

  3. Przygotowałam babeczki zgodnie z przepisem. Wyszły PYSZNE!!!!!!!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress