Image
Top
Navigation
Styczeń 14, 2015

Bardzo warzywny pasztet z soczewicy

DSCF9704fot. Beata Śniechowska

Czasami mam taki dzień, że po prostu nie mam ochoty na mięso. Nie i już. Wtedy chodzą za mną hummusy, guakamole, marynowane bakłażany czy właśnie pasty na bazie soczewicy. Tą ostatnią uważam za genialną – nie dość, że zdrowa, to jeszcze smaczna i sycąca. Ostatnio zajadałam się z tym wegańskim pasztetem z przyjaciółką, która to notabene jest Weganką. Razem jednogłośnie stwierdziłyśmy, że pasta smakuje tak niesamowicie dzięki dodaniu do niej skórki i soku z limonki. Jej świeży, kwaskowaty smak świetnie kontrastuje z duszonymi warzywami i soczewicą. Jeden składnik, a sprawia że potrawa jest mniej mdła i wyrazista. Achh ta kuchnia! Taka nieprzewidywalna :)

SKŁADNIKI:
100 g czerwonej soczewicy

100 g marchewki
80 g korzenia pietruszki
60 g selera naciowego
60 g cebuli
1 duży ząbek czosnku
sok i skórka otarta z 1/2 limonki (można dodać więcej)
3 łyżki oliwy
ok. 80 ml białego, wytrawnego wina
sól, pieprz, ostra papryka

Czerwoną soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Marchewkę, pietruszkę oraz seler naciowy dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

W rondlu (lub garnku) rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę z czosnkiem i razem zeszklić. Następnie dodać starte warzywa i razem przesmażyć. Całość „zdeglasować” białym winem (zalać warzywa białym winem i odparować do 1/3 objętości). Warzywa zalać ok. 50 ml wody, zmniejszyć moc palnika, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut.

Następnie do warzyw dodać ugotowaną soczewicę, doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Zestawić garnek z palnika, lekko ostudzić i zmiksować za pomocą blendera (niezbyt dokładnie). Do masy dodać sok i skórkę z limonki i dokładnie wszystko razem wymieszać.

Smacznego!

DSCF9690fot. Beata Śniechowska

 

Komentarze

  1. Agnieszka

    myślałam że to jajecznica ;)

    • Beata Śniechowska

      :) Haha! Rzeczywiście kolorem i konsystencją przypomina jajecznicę, ale w smaku zupełnie się różnią :). Pozdrawiam, b.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress