Image
Top
Navigation
Sierpień 31, 2014

Aromatyczna ryba w papilotach z pomidorami i ziołami

DSCF0231fot. Beata Śniechowska

Ponoć Japończyk zjada rocznie 65 kg ryb, Norweg ok. 46 kg a statycznie w Polsce zjadamy ich ok. 13 kg. Najwyższy czas to zmienić. Podejmijmy wspólnie wyzwanie, że przynajmniej raz w tygodniu przygotowujmy danie na bazie ryby! Danie lekkie, niskokaloryczne, bez panierki i smażenia ryby w głębokim tłuszczu. Dzięki temu dostarczymy do naszego organizmu spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, białka, fosforu, magnezu, potasu oraz żelaza. Samo zdrowie.

Na początek wyzwania mam dla Was prawdziwy kulinarny skarb. Rybę w papilotach otuloną aromatem ziół i ułożoną na kolorowej poduszce z pomidorów. Prosto, smacznie, szybko i niezwykle aromatycznie.

SKŁADNIKI:

1 wypatroszona ryba (np. okoń morski, dorada, pstrąg itp.)
pomidory (dowolne, ja wykorzystałam 1 żółtego pomidora śliwkowego i kilka koktajlowych)
ok. 70 g białej części pora
5-8 sztuk czarnych oliwek
1/2 papryczki chili
2 plastry cytryny
2 małe ząbki czosnku
świeże zioła (np. tymianek, natka pietruszki, bazylia, rozmaryn)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
opcjonalnie: nasiona kopru włoskiego

DSCF0246

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st C. Na desce do krojenia rozkładamy duży kawałek folii aluminiowej, a na nim arkusz papieru do pieczenia o jednakowej wielkości.

Rybę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym a na skórze robimy kilka nacięć za pomocą ostrego noża. Rybę doprawiamy solą oraz pieprzem (również w środku). W powstałe „kieszenie” i do środka ryby wkładamy świeże zioła, posiekaną papryczkę chili i rozgniecione ząbki czosnku. Pomidory i por myjemy, kroimy w plastry i rozkładamy na pergaminie, polewamy octem balsamicznym i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na warzywach układamy rybę, plastry cytryny, posypujemy oliwkami i resztą ziół. Całość doprawiamy nasionami kopru włoskiego i polewamy oliwą z oliwek.

Zawijamy rybę w pergamin oraz folię. Nie zwijamy zbyt ciasno papilota i staramy się pozostawić wolną przestrzeń w środku. Dzięki cyrkulującej w środku parze, ryba lepiej przejdzie zapachami ziół i cytryny  i nie będzie wysychała.

Wstawiamy paczuszki na ok. 15 – 20 minut do piekarnika i zapiekamy. Upieczoną rybę przekładamy na talerz w papilotach i odkrywamy je przed samym spożyciem.

Smacznego!

DSCF0333

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress