Image
Top
Navigation
Czerwiec 30, 2014

Amerykańskie ciacha z paluszkami i czekoladą [XXL]

DSCF6002fot. Beata Śniechowska

„Chocolate cookies crisp” to kultowe ciasteczka ze Stanów Zjednoczonych. Są maślane, czekoladowe, chrupiące z zewnątrz, lecz z miękkim środkiem. Po prostu boskie! Do moich ciasteczek wkruszyłam również słone paluszki i dodałam sól morską. Te dodatki wydają się zwariowane, ale świetnie wzbogacają smak czekolady! Przygotowałam wielkie ciacha w rozmiarze XXL… w końcu to ciastka z USA! Po upieczeniu można je połamać na mniejsze kawałeczki lub zostawić takie duże! Pycha!

Ps. Zrobiłam też ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą, jednak zniknęły tak szybko, że nie zdąrzyłam ich sfotografować (…)

DSCF5996

SKŁADNIKI NA OK. 6 CIASTEK XXL:

  • 170 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g miękkiego masła
  • 60 g cukru  drobnego (do wypieków) + 80 g cukru trzcinowego
  • ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii 
  • 200 g pokruszonej ulubionej czekolady (np. gorzkiej, mlecznej lub białej)
  • 1 jajo 
  • 40 g pokruszonych paluszków
  • 2 szczypty soli morskiej
  • ewentualnie: 1 łyżeczka dżemu (np. z czarnej porzeczki, owoców leśnych lub truskawkowego)

Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy z 2 rodzajami cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wanilię oraz jajko, zmniejszamy obroty i ucieramy aż do połączenia się składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy z sodą oczyszczoną. Suche produkty przesypujemy do maślanej masy i mieszamy  za pomocą miksera.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C (u mnie tylko funkcja grzania góra + dół). Szykujemy sobie 2 – 3 wyścielone papierem do pieczenia blachy. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę dżemu, pokruszoną czekoladę oraz paluszki i delikatnie mieszamy. Następnie dzielimy ciasto na ok. 12 kulek. Każdą kulkę kładziemy na papier do pieczenia, rozgniatamy dłonią (do grubości ok. 1 cm) i posypujemy solą morską. Pomiędzy ciasteczkami zachowujemy ok. 5 cm odległości, gdyż w trakcie pieczenia „rozleją się” na boki.

Do rozgrzanego piekarnika, na środkowy poziom, wkładamy blachę z ciastkami, pieczemy ok. 12 – 15 minut aż się zrumienią. Po tym czasie blachę wyjmujemy i wstawiamy kolejną, a ciastka studzimy na kratce. Gdy wystygną możemy je opruszyć delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!

DSCF5971

Komentarze

  1. Mam ochotę wypróbować ten przepis :) Ciastka wyglądają smakowicie

    • Beata Śniechowska

      Ciacha sa naprawdę smaczne i tak prosto je przygotować. Swietnie sprawdza sie z mrożona latte lub kubkiem gorącego kakao :). Smacznego!

  2. wyglądają świetnie:):) na pewno wypróbuję, pozdrawiam serdecznie:)

    • Beata Śniechowska

      Cieszę sie, ze Ci sie podobają :) buziaki, b.

  3. Ciastka są pyszne.

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję Maju :) :*

  4. Beatko, Dziekuje za fajny przepis na mega amerykańskie ciastka:);) Wyszly takie jak na obrazku i w smaku sa prawdziwie z USA:) ta sol to strzal w dziesiatke!!! zastanawiam się…jest jakiś sposób na to aby jak najmniej ciasto przyklejalo się do rak;) wiem ze jest duuzo masla i to dlatego..probowalam make.. ale nie dzialalo

    • Beata Śniechowska

      Bardzo Ci dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że przepis wyszedł jak z obrazka :). Aniu, jeżeli chcesz, żeby ciasto nie kleiło się do rąk, to daj mu po prostu „odpocząć”. Po przygotowaniu ciasta zgodnie z przepisem, zostaw masę w misce, przykryj dobrze folią spożywczą i odstaw na ok. 1-2 godziny do lodówki. Ciasto na pewno stężeje i nie będzie aż tak lepiące :) ! Pozdrawiam, b.

  5. Małgosia

    Wypróbowałam przepis i mam pytanie – czy jest jakiś sposób na to, by słone paluszki nie stały się gumowate? Co może być tego przyczyną? Ogólnie ciasteczka są dobre w smaku, choć wyszły mi grubsze niż na zdjęciu (nie mogłam uformować kulek, ciasto było zbyt płynne). Pozdrawiam! :)

    • Beata Śniechowska

      Witaj Małgosiu, ciasteczka po upieczeniu powinny być „krucho – ciągnące”. Po całkowitym wystudzeniu najlepiej trzymać je w pojemniku hermetycznym (słoiku, pudełku czy puszcze). Jeżeli masa jest za rzadka, zawsze można dodać trochę mąki i odstawić całość na ok. 30 minut aż zgęstnieje. Pozdrawiam, b.

    • Nie wiem jakie paluszki kupiłaś. Ja za pierwszym razem kupiłam paluszki dla dzieci (ze znanej wszystkim firmy;) ) i nie polecam ich bo są mało wypieczone i pochłaniają dużo wilgoci. Natomiast przy innych paluszkach kiedy skosztowałam ciastek tuż po upieczeniu paluszki rzeczywiście były gumowate. Ale co ciekawe w miarę stygnięcia robiły się z powrotem chrupkie.

  6. Dziękuję za przepis:) Co prawda ciastka w moim wykonaniu aż tak się nie rozpływają więc wychodzą grubsze. Ale są przepyszne. Bardzo kruche z zewnątrz i maślane, miękkie w środku z cudownymi kawałkami czekolady. Wszyscy się nimi zachwycają:)

    • Beata Śniechowska

      Aniu, bardzo się cieszę, że ciasteczka Wam posmakowały. Moi bliscy również się nimi zachwycają, a są tak proste w wykonaniu. Jeżeli chodzi o paluszki, to nie mam sprecyzowanego rodzaju czy marki. Akurat były w szafce, więc chciałam poeksperymentować i sprawdzić jak będą smakowały w połączeniu z czekoladą. Lekko słony smak podbił walory czekolady, dlatego dorzuciłam je do przepisu. Równie dobrze sprawdziłaby się tu sól morska gruboziarnista albo np. płatki chili. Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów w kuchni, Beata

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress