„Chocolate cookies crisp” to kultowe ciasteczka ze Stanów Zjednoczonych. Są maślane, czekoladowe, chrupiące z zewnątrz, lecz z miękkim środkiem. Po prostu boskie! Do moich ciasteczek wkruszyłam również słone paluszki i dodałam sól morską. Te dodatki wydają się zwariowane, ale świetnie wzbogacają smak czekolady! Przygotowałam wielkie ciacha w rozmiarze XXL… w końcu to ciastka z USA! Po upieczeniu można je połamać na mniejsze kawałeczki lub zostawić takie duże! Pycha!
Ps. Zrobiłam też ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą, jednak zniknęły tak szybko, że nie zdąrzyłam ich sfotografować (…)
SKŁADNIKI NA OK. 6 CIASTEK XXL:
Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy z 2 rodzajami cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wanilię oraz jajko, zmniejszamy obroty i ucieramy aż do połączenia się składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy z sodą oczyszczoną. Suche produkty przesypujemy do maślanej masy i mieszamy za pomocą miksera.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C (u mnie tylko funkcja grzania góra + dół). Szykujemy sobie 2 – 3 wyścielone papierem do pieczenia blachy. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę dżemu, pokruszoną czekoladę oraz paluszki i delikatnie mieszamy. Następnie dzielimy ciasto na ok. 12 kulek. Każdą kulkę kładziemy na papier do pieczenia, rozgniatamy dłonią (do grubości ok. 1 cm) i posypujemy solą morską. Pomiędzy ciasteczkami zachowujemy ok. 5 cm odległości, gdyż w trakcie pieczenia „rozleją się” na boki.
Do rozgrzanego piekarnika, na środkowy poziom, wkładamy blachę z ciastkami, pieczemy ok. 12 – 15 minut aż się zrumienią. Po tym czasie blachę wyjmujemy i wstawiamy kolejną, a ciastka studzimy na kratce. Gdy wystygną możemy je opruszyć delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego!
Mam ochotę wypróbować ten przepis Ciastka wyglądają smakowicie
wyglądają świetnie:):) na pewno wypróbuję, pozdrawiam serdecznie:)
Ciastka są pyszne.
Beatko, Dziekuje za fajny przepis na mega amerykańskie ciastka:);) Wyszly takie jak na obrazku i w smaku sa prawdziwie z USA:) ta sol to strzal w dziesiatke!!! zastanawiam się…jest jakiś sposób na to aby jak najmniej ciasto przyklejalo się do rak;) wiem ze jest duuzo masla i to dlatego..probowalam make.. ale nie dzialalo
Wypróbowałam przepis i mam pytanie – czy jest jakiś sposób na to, by słone paluszki nie stały się gumowate? Co może być tego przyczyną? Ogólnie ciasteczka są dobre w smaku, choć wyszły mi grubsze niż na zdjęciu (nie mogłam uformować kulek, ciasto było zbyt płynne). Pozdrawiam!
Nie wiem jakie paluszki kupiłaś. Ja za pierwszym razem kupiłam paluszki dla dzieci (ze znanej wszystkim firmy;) ) i nie polecam ich bo są mało wypieczone i pochłaniają dużo wilgoci. Natomiast przy innych paluszkach kiedy skosztowałam ciastek tuż po upieczeniu paluszki rzeczywiście były gumowate. Ale co ciekawe w miarę stygnięcia robiły się z powrotem chrupkie.
Dziękuję za przepis:) Co prawda ciastka w moim wykonaniu aż tak się nie rozpływają więc wychodzą grubsze. Ale są przepyszne. Bardzo kruche z zewnątrz i maślane, miękkie w środku z cudownymi kawałkami czekolady. Wszyscy się nimi zachwycają:)
Kategorie
Komentarze